Неразбиране и античовечност в мотивите на Президента видя Национална асоциация българско черноморие - НАБЧ. Считат, че "аргументите на Президента са в разрез с идеята за промяната на Закона за посевния и посадъчния материал, която е намаляване на административната тежест. Президента атакува точно текстове от промените в ЗОЗЗ, които намаляват административната тежест. Това са текстове позволяващи планирането на инвестиционния процес, свързано с извършване на финансови разходи".

"Президентът на Р. България Румен Радев върна в Парламента за ново обсъждане разпоредби от приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал. Пезидентът оспорва приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи, който е един от петнадесетте Закона, свързани със Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал", коментират те.

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи
Обновена

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи

С изменения в един закон се заобикаля Закона за опазване на земеделските земи

"Един от аргументите на Президента е, че удължаването на процеса на преотреждане, а с това и не извършване на инвестиционното намерение, то през този период земята не можело да се използва, като земеделска. Това е невярно твърдение. Няма законодателна пречка земеделската земя да се използва като такава, а и от практиката се вижда, че през този период земята се използва, като земеделска" изтъкват от асоциацията.

НАБЧ допълват, че "друг аргумент на Президента е, че след като земеделската земя е преотредена, като урбанизирана и върху нея не е извършено инвестиционно намерение, то тя щяла да пустее. Това твърдение също не отговаря на истината, защото никой не забранява на собственика да обработва своята земя до започване на инвестиционното си намерение. Този тип собственици заплащат данъци и такси за урбанизирана територия, такива каквито собствениците на земеделска земя не заплащат. Те също не получават и национално и Европейско субсидиране при обработка на земята. Точно тези дребни собственици г-н Президента е решил да бъдат жестоко наказани".

Според асоциацията, "истината за мотивите на Президента е, че той е получил разпореждане от един от лидерите на псевдо еколозите. Идеята за осъществяване на повсеместен еко рекет върху дребния собственик и върху български семейства, изхранващи сами себе си, е възприета и от Президента на Р. България".

Обвиняват президента Радев, че с този акт толерира зелената мафия и отритва обикновените трудолюбиви българи.