Президентът Румен Радев налага вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи, приет от 44-то Народно събрание на 24 януари 2018 г. Това съобщиха от Администрацията на президента.

Държавният глава не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.

Според Румен Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Според президента Радев промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение.

Президентът не е съгласен с част от Преходните и заключителните разпоредби на този закон, които изменят Закона за опазване на земеделските земи. Те са свързани с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи.

Съгласно чл. 21, ал. 1 от Конституцията земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото. Земята е основно национално богатство, защото е източник и основа за всички други блага и има ограничена площ. Тя е със стратегическо значение за българската държава.

Държавният глава припомня, че в Конституцията промяна на предназначението на земеделските земи се допуска само по изключение при доказана нужда. Целта на Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) е да регламентира такива условия и ред, чрез които да се изпълни конституционната повеля за особена закрила на земеделската земя.

Според Румен Радев промените в Закона не отговарят на заложената особена закрила на земята, която е гарантирана в Конституцията. По силата на § 28, т. 5 (относно чл. 21, ал. 1 и 5 ЗОЗЗ) отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи.

"Така се създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение и не се доказва нуждата, която е конституционна предпоставка за промяната на предназначението", пише президентът.

С разпоредбата се дава възможност за валидиране на загубили сила решения за промяна на предназначението, без да има срок, в който това може да бъде поискано. Според президента, не е посочено ясно задължението да се връщат внесените такси, ако бъде отменено решението за промяна на предназначението на земята.

Според държавния глава, промените позволяват собствениците да променят статута на земеделската земя и дълго време да не изпълняват функциите на новия статут като изчакват подходящ инвеститорски интерес.

"В резултат на това общественият интерес е засегнат, тъй като земите с променено предназначение ще пустеят. Те не могат вече да се използват за земеделски цели, а строителството още не е започнало. Подменя се целта на закона - опазването на земеделските земи и се поставя под съмнение съответствието на приетата уредба с чл. 21 от Конституцията", гласят мотивите на президента.

Президентът не оспорва правото на депутатите да правят предложения след приемането на законопроект на първо гласуване, но съветва предложенията да не противоречат на приетия на първо четене закон.