Днес столичният храм "Св. св. Кирил и Методий" ще получи като дар мощи на едни от най-почитаните светци - светите Три светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - покровители на северния престол на храма.

Светините ще бъдат посрещнати тази вечер в 18:00 ч., след което предстои Всенощно бдение и поклонение. Така черквата "Св. св. Кирил и Методий" ще посрещне утрешния празник на св. Три светители с мощи на светците, на които е посветен този ден. От 9:30 ч. на 30 януари ще бъде отслужена празнична литургия, съобщиха от Светия синод.

Мощите са дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) и ще останат завинаги в храма за молитвено поклонение.

За да получи светините, поклонническа група посети Атон на 19 и 20 януари 2017 г., когато на Света гора се честват празниците Богоявление и св. Йоан Кръстител. Групата беше водена от председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев и председателя на БАС Андрей Кристов.

На Атон поклонниците посетиха параклиса "Св. Архангели" на Керасия, където монаси-келиоти им предадоха мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Припомняме, че същото сдружение, което има за своя цел да популяризира Светогорската духовност, дари наскоро мощи на св. Мина на едноименния столичен храм. По повод 70-годишнината на патриарх Неофит бяха дарени и мощи на св. Неофит на предстоятеля на Българската православна църква.

Дело на сдружението е и изработването на точно копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть", която е дарена на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Беше изработено и копие на чудотворната мозаечна икона на Пресвета Богородица "Геронтиса", дарена на катедралния храм във Варна.

Храмът "Св. св. Кирил и Методий" се намира на ул. "Г. Вашингтон" № 47 - Женския пазар.