Автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени. Това заяви пред БНТ Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

Те започват протест от днес. Фирмите са недоволни от системата "бонус-малус" и тол системата. Те настояват и за промяна в Закона за автомобилните превози, чрез която нерегламентираните превози ще се считат за престъпление.

Милтенова припомни, че през февруари са били изложили исканията си и пред премиера и тогава са отменили планирания протест, защото са били поети конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията им.

Нито един от нашите проблеми не е решен, подчерта Магдалена Милтенова.

Автобусните превозвачи излизат на протест през декември

Автобусните превозвачи излизат на протест през декември

Все още нито един от проблемите им не е решен

Тя поясни, че последното нещо, за което протестират е тол системата.

Ако не решим тези проблеми, които сме поставили, няма да имаме нужда от тол система, поради факта, че няма да се движим и няма да извършим превозите, защото ще фалираме, допълни тя.

Основният проблем, който имат превозвачите, според Милтенова, е нерегламентираният превоз на пътници, който трябва да бъде решен спешно чрез инкриминиране на деянието.

Другият проблем е законодателната рамка - промените в Закона за автомобилните превози, които протестиращите искат да бъдат приети.

На 13 януари автобусните превозвачи ще прекратят превозите, ако дотогава не бъдат изпълнени исканията им.