Живущите в комплекса на слепите във Варна са принудени ежедневно да търпят силен шум, идващ от авто-работилница.

В сигнал до news.bg Венко Атанасов посочва, че наемателите на доскорошното предприятие "Успех-холдинг" ЕООД ССБ клон Варна, намиращ се на броени метри от домовете на хората на ул. Петко Стайнов в областния град, не се съобразяват с наредбите за спазване на обществения ред.

Според сигнала шумът от автосервиза започвал от 6 часа сутринта и продължавал през целия ден, независимо дали денят е работен или почивен или празник.
"Продължителното подгряване на колите, форсирането, блъскането на вратите, чукането, рязането и не на последно място отделянето на отровни газове, правят нашият живот кошмарен и непълноценен", обяснява Атанасов.

Съществуващата детска площадка в района също била пригодена за работата на сервиза и на практика на вече я нямало. По думите на Атанасов площадката е заета от коли на автоработилницата и автомобили на кухня-кетъринг. Наематели на обекта използвали и междублоковото пространство, а не двора на предприятието, където осъществявали дейността си, което допълнително затруднявало живущите в комплекса.

В сигнала до news.bg гражданинът се позовава на чл. 12 от Наредбата за обществения ред, според която в часове извън интервала от 8 до 14 ч. и от 16 до 20 ч. в жилищните сгради, урегулираните поземлени имоти и дворове се забранява извършването на строително-монтажни или ремонтни дейности, създаващи силен шум и смущаващи спокойствието или застрашаващи безопасността на обитателите на други жилища и други лица.

Атанасов обяснява, че въпреки сигналите си до управителя на предприятие "Успех-холдинг" ЕООД, което до скоро се е помещавало на мястото, резултат няма. Атанасов е изпратил жалби и до Варненската районна организация на слепите и до Управителният съвет на Съюза на слепите в България, но и на тях не било обърнато внимание.

Снимка 336656

Източник: Венко Атанасов

"Не е тайна че за Съюза на слепите е по-лесно да отдават помещенията си под наем, да закриват предприятията, отколкото да създават условия за по-спокоен и нормален живот на своите членове", категоричен е Атанасов. Той настоява този тормоз да спре.