Между Столичната община и правителството има пълно взаимодействие по решаването на проблема с отпадъците на София, затова се очаква наказателните процедури срещу България да бъдат отменени в скоро време.

Това заяви кметът Бойко Борисов на днешното заседание на Столичния общински съвет. Той напомни, че заради софийския боклук в Страсбург се води дело срещу България, а не срещу Столичната община.

Той заяви, че Европейската комисия настоява за ясен план за решаването на проблема. Предвижда се актуализиране на графика на предпроектинте дейности, инсталиране на машини за сепариране на отпадъци и за преработка на биогазовете от боклука.

Столичният кмет допълни, че със сдружението „Граждани за Суходол" се обсъждат инфраструктурни проекти за облагородяване на квартала.

Той беше репликиран от общинския съветник от СДС Николай Желев, който заяви, че координацията с гражданите на София по проблема не означава да се преговаря само с представители на един квартал, а да се провеждат кампании сред цялото население на столицата.

Пред news.bg той коментира, че според Закона за управление на отпадъците, чл. 4, общината първо е длъжна да ограничи генерирането на отпадъци чрез разяснителни кампании за разделно събиране на отпадъци и други подобни инициативи. Следващите мерки са рециклирането на част от тях, преработването на неподлежащите на рециклиране. Тези които не могат да се преработят, би следвало да се използват за производство на енергия чрез изгаряне.

Само отпадъците, към които не може за се приложи никоя от тези мерки, подлежат на депониране след изгаряне, допълни Николай Желев.

Той подчерта, че в случая със столичния боклук законовите разпоредби не се спазват.

От групата на БСП напомниха, че ако концесионерите по чистотата не са представили до 31 януари своя инвестиционен план, общината има право да развали договора си с тях.

В отговор Бойко Борисов заяви, че е получил уверение, че планът е изпратен на 28 януари и че провери дали той е налице.