Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 538 птицевъдни обекта в страната за спазването на правилата за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение на салмонелоза и инфлуенца по птиците.

Над 85% от проверените ферми отговарят на правилата. За останалите, инспекторите на агенцията са издали 4 акта и 50 предписания на стопаните.

Основните слабости, които са открити, са свързани с постоянното прилагане на мерките за биосигурност на фермите и пропуски в рутинния лабораторен контрол на заболяванията. Всички обекти с установени пропуски и с връчено предписание или акт ще бъдат предмет на допълнителни проверки.

Започват масови проверки в птицефермите заради риск от инфлуенца

Започват масови проверки в птицефермите заради риск от инфлуенца

Те ще продължат до 18 октомври включително

Проверките са насочени към спазването на изискванията за биосигурност и коректното изпълнение на пробовземането, като част от Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите.

БАБХ прилага целогодишно Програма за надзор на болестта Инфлуенца по птиците. Срокът за вземане на проби в стопанство за домашни птици трябва да съвпада със сезона на производство за всяка категория домашни птици.

Изследват се и дивите птици, с цел превенция и пресичане пътя на вируса към стопанствата и дворовете.