Бачковският манастир официално е с нов игумен. Това е досегашният изпълняващ длъжността архимандрит Симон. Той е определен с решение на Светия Синод, съобщава БиТиВи.

Припомняме, Светият Синод свали от поста предишния игумен - епископ Борис. Действията на Синода бяха провокирани от некоректното поведение на епископа по време на изборите за Варненски митрополит и деяния, които са несъвместими с попрището на православен духовник. Неговото име бе замесено в скандал след публикувани в интернет клипове със сексуално съдържание.

Според духовниците от Синода, архимандрит Симон се е проявил като „грижовен стопанин и добър духовен ръководител".

От Българската православна църква посочват още, че новоназначеният игумен успял до голяма степен да възстанови доброто име на древния манастир, в който се съхранява чудотворният образ на Пресвета Богородица - Бачковска.

Въдворяването на новия Бачковски игумен е планирано да се извърши от Русенския митрополит Наум на 22 юни.

Предишният игумен на манастира дядо Борис беше въвел редица излишни забрани за миряните. Наследникът му още тогава се зарече да върне храма на хората.

Посетителите вече могат спокойно да правят снимки. Чудотворната икона отново е поставена в храма, а светата обител премина пълна финансова ревизия.