Българите от Западните покрайнини остават без български телевизионен сигнал заради цифровизацията. Това съобщи председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия, Иван Николов, цитиран от БТА.

От културно-информационния център са изпратили писма до посланика на България в Белград Ангел Димитров, до генералния консул на България в Ниш - Атанас Кръстин и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, в което настояват за съдействие цифровия сигнал на българската телевизия отново да се разпространява на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.
Николов каза, че голяма част от българите в Босилеградско са си купили декодиращи устройства, благодарение на които от март до август т.г. са могли да гледат осем български канала.

През август обаче цифровият сигнал в Босилеградско е изчезнал.

"След направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България", разказа Николов. "Българска телевизия в Босилеградско се гледа, откакто има такава телевизия и хората си настройваха антените към България дори, когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията те да бъдат лишени от такава възможност" посочи още Николов. Той допълни, че не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от българското население в Западните покрайнини е с придобито българско гражданство и е недопустимо то да бъде лишено от възможността да гледа българска телевизия.