Българите държат на качеството на яйцата, които купуват, и се стремят да купуват яйца от свободно отглеждани или домашни кокошки. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл" заедно със сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията"), проведено между 10 и 13 април сред 800 души.

За 49% от сънародниците ни, когато избират яйца, са определено важни условията, в които кокошките са отглеждани. Други 25% ги намират за по-скоро важни, а 88% са убедени, че условията на отглеждане имат отношение към качеството на яйцата.

С възрастта нараства и убедеността, че условията за отглеждане на кокошките носачки са от голямо значение. На това мнение са повечето от анкетираните, живеещи в по-малките населени места и в селата - повече от 3/4 от респондентите, живеещи на село смятат така. По тази причина от "Галъп" заключват, че у нас произходът на кокошките носачки се смята за един от най-сериозните фактори при избора на яйца.

49% от българите заявяват, че предпочитат домашните яйца и дори не биха искали да купуват от търговци. Този дял е най-висок сред по-възрастните респонденти, участвали в проучването, както и сред жителите на селата и малките населени места.

Снимка 476030

Източник: Галъп интернешънъл

В България няма опасни яйца

В България няма опасни яйца

Забранено е използването на препарати с фипронил

Столичани и респондентите с по-високо образование също споделят по-често от останалите, че в магазина търсят яйца от кокошки, които са отглеждани свободно.

Едва 1/5 от анкетираните не се интересуват от начина на отглеждане, когато купуват яйца. Те най-често признават незаинтересованост или сочат цената като фактор. 25% пък споделят, че не знаят как да ги различа, а само 10% от запитаните твърдят, че условията, в които се отглеждат кокошките, не са важни за тях.

76% смятат за неморално отглеждането на кокошките в клетки, след като има и по-хуманни варианти. Сред най-младите респонденти този дял достига до 87%. 78% от всички запитани твърдят, че биха предпочели търговци на яйца, които имат политика за по-хуманно отношение към животните, а 58% дори са убедени, че търговците трябва да се откажат да продават яйца от клетъчно отглеждане.

88% от българите са убедени, че начинът на отглеждане на кокошките има ефект върху качеството на яйцата, а 77% от анкетираните са готови да заплатят по-висока цена за яйца от ферми, които осигуряват по-хуманни условия за кокошките.

Снимка 476031

Източник: Галъп интернешънъл

Само българско агнешко за Великден по магазините

Само българско агнешко за Великден по магазините

Това обяви шефът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев