Всички големи търговски вериги за Великден ще продават само българско агнешко. Това обяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев пред Нова телевизия.

"Българското селско стопанство има много сериозни проблеми. Не можем да прехвърляме отговорността за тях на големите търговски обекти. Те се решават с държавни политики", подчерта Матеев.

По думите му 70% от рафтовете в големите търговски вериги са с български стоки. Той е на мнение, че кризата може да има положителен ефект върху увеличаване на дела на българските производители.

Този дял е най-висок при месото и месните продукти - 76%, следван от хляба и хлебните изделия със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

В тази връзка според тях предложените от Министерството на земеделието резулации, може да доведат до редица негативни последици за българските потребители, българските производители и българската икономика като цяло.

Агнешкото е достатъчно за празниците

Агнешкото е достатъчно за празниците

Позицията на търговските вериги е манипулативна

Време е за солидарност и подкрепа на българското производство", заяви той.

Директорът на Сдружението за модерна търговия призова потребителите да избират родното производство и да бъдат солидарни.

Кризата с коронавируса удари всички сектори на икономиката, включително и земеделието. За да отговори на нуждите на земеделието, ресорното министерство реши да задължи големите вериги да отделят 50% от площта си за местни стоки. Това провокира задочен спор между държавата и търговците.

Прокуратурата прати БАБХ да провери дали не ни продават ярешко вместо агнешко

Прокуратурата прати БАБХ да провери дали не ни продават ярешко вместо агнешко

До 24 април чака отчет от Агенцията по храните