Лекарство срещу краста по животните масово се изкупува от хората в битката срещу коронавируса. Ветеринарни лекари предупреждават, че медикаментът е рисков за хората и се прилага само при животни. Въпросният медикамент не се продава свободно.

Ветеринарът Димитър Яновски поясни пред БНТ, че у нас законодателството не се спазва и има вратички, по които хората да се снабдят с медикамента.

Лекарството се изписва само на животни, подчерта той. С въпросния медикамент засега се правят опити и няма доказан ефект срещу коронавируса. 

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Бил силно токсичен и лесно можело да се предозира

Яновски подчерта, че медикаментът може да доведе до алергични реакции и до по-сериозни последици. Медикаментът е силно токсичен. Лесно човек може да бъде натровен, ако човек предозира, предупреди ветеринарният лекар.

Не се знае какво може да е предозирането, тъй като лекарството не се прилага при хора и не е ясно кое може да е фаталното количество. От складовете на едро алармират, че има масово търсене. За два дни в клиниката на Яновски има над десет запитвания какви с количества може да снабдят пациентите.