Българският Ветеринарен Съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, съобщи БНТ.

Те обясняват, че ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използвали много от продуктите от групата на Ивермектина.

По думите им той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, заявяват от Ветеринарния съюз.

"Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид - човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози", заявават от БВС.

На редовния брифинг в МС днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски заявил, че в Австралия в момента изследват ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса.

"Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества", пояснява ген. Мутафчийски.