България е на второ място по детска смъртност, а рискът детето да не навърши 5 г. е с 55% по-висок от страните в Европейския съюз. Това изследване бе представено на конференция, организирана от фондация "Тръст за социална алтернатива". То се основава на проект "Майчино и детско здраве сред ромската общност между 0 и 3 г." на 11 неправителствени организации.

Статистиката сочи още, че у нас всяко шесто дете да възраст до 6 г. живее в бедност заради оскъдни доходи на родителите.

Проблемите у нас, свързани с подкрепа на развитието на децата, са на няколко нива: няма целенасочена лекарствена политика; няма обществена услуга за кърмене и правилно захранване, няма национална програма за хранене, нужно е ранно учене. Проектът отчита, че за да се подобри детското здраве, всяка бременна жена трябва да има достъп до пренатална грижа, трябва лекарствата за деца до 3 г. да са безплатни, както и да се осигури пълноценно хранене за децата.

Рискът от детска смъртност в България е 70% по-висок от ЕС

Рискът от детска смъртност в България е 70% по-висок от ЕС

Нужно е партньорство между правителството е неправителствения сектор

Ръководителят на проекта Росица Милкова изтъкна три постижения: капацитет от хора, които да работят по ранното детско развитие, на второ място - влияние върху нагласите за бедните деца, без емпатия, а чрез решаване към проблемите им, и трето - приоритети за родителите на децата.

Сара Перин, изпълнителен директор на "Тръст за социална алтернатива", поиска промени в националните политики на България. Тя подчерта като положителна стъпка промяната в Наредба 26, която разширява достъпа на бременните жени до прегледи. Пелин посочи, че политическата нестабилност възпрепятства промените. Все пак има положителна новина, че срокът за изпълнение на проекта се удължава с 1 година, за да се осигури достъп на всички майки до документи за самоличност, да се осигури подкрепа на родители от бедни семейства и подкрепа за учене на децата в домашна среда.

Зам.- министърът на социалната политика Надя Клисурска уточни, че 400 000 деца у нас са в риск от изключване. Тя добави, че до 2030 г. се изпълнява проект за европейска гаранция на детето, който ще намали бедността сред децата.

Спад на детската смъртност у нас през 2020 г., но застаряването продължава

Спад на детската смъртност у нас през 2020 г., но застаряването продължава

4% по-малко родени деца и 15% повече починали за година