В Словакия може да се излиза само до хранителните магазини, дрогерия и аптека, и то с отрицателен антигенен тест.

Това обясни пред Нова телевизия българката Ивета Чажняр, която живее в Братислава, Словакия, където е въведен пълен локдаун заради пандемията от коронавирус.

Масовите тестове страната направи през януари. Те ставали дори в автобуси, разположени на различни места, каза нашенката.

"От 20-25 януари цялата страна бе тествана безплатно, след което получихме сертификат, с който може да се излиза след това, той важи за по-дълго във времето до 7 февруари, до когато е въведено извънредното положение", добави Чажняр. Пълният локдаун ще важи до 8 февруари - след това ще започне схема от мерки, наречена "ковид автомат".

Излизането в Словакия без причина е почти невъзможно. Правят се по няколко изключения - за да се отиде до работа и да се разходи из природата, става само с отрицателен тест.

В къщите пък се правят случайни проверки, каза още Ивета Чажняр. Българката обаче не знае дали заради тежките мерки срещу коронавируса, ще отиде да гласува на изборите на 4 април, макар да има секция в българското консулство в Братислава.