По време на силната буря на 11 юли 2019 г. автомобил с български туристи се оказва на 10 минути разстояние от мястото, където бяха повечето жертви на внезапния ураган. В автомобила са три деца и трима възрастни.

Вятърът е бил толкова силен, че всички коли, които са пътували, са спрели в един миг. Повечето от тях са били с изпочупени прозорци, някои - преобърнати и повредени. Вятърът е изкоренил дървета, обърнал електрически стълбове. 

Седем са жертвите на Халкидики от летните бури
Обновена

Седем са жертвите на Халкидики от летните бури

Почти цялата реколта е унищожена

В българския автомобил всички са били силно уплашени. Най-голямото дете, което е на 9 г. казало: "Не знаех, че това е последният ден в живота ми".

В този момент майката е звъннала на българското консулство с молба да им съдействат с информация за пътя, обстановката, прогнозата, за да решат дали да продължават напред или да се опитат да се върнат.

Няма пострадали българи в Халкидики

Няма пострадали българи в Халкидики

МВнР информира за телефонните номера, на които може да се потърси помощ

Когато им отговорил представителят на дипломатическата мисия заявил, че има много работа и не знае каква е прогнозата. Вместо да помогне с информация или поне да ги успокои, той изреждал административни процедури. 

МВнР съветва българите да следят прогнозите за нови бури в Гърция

МВнР съветва българите да следят прогнозите за нови бури в Гърция

Има предупреждения за възможни нови бури през почивните дни

По-късно от МВнР бе съобщено, че българка се е обадила да ги информира, че е в Ситония, вторият ръкав на Халкидики и ще изчакат в колата, защото помещението им е наводнено.

Според разказа на тази жена, те са били в Неа Потидеа, където са загиналите чешки туристи с обърнатата каравана. Възможно е цитираният сигнал да е подаден от друга наша сънародничка, потърсила помощ от мисията ни в Гърция.

Като по чудо групата туристи с трите деца са успели да се измъкнат и без поражения на колата, за да стигнат до хотела си. Там всички автомобили са били обърнати от урагана. 

Припомняме, при тази буря на Халкидики имаше седем жертви и множество поражения по къщи, хотели и автомобили