На Великден в българските черкви ще се подава Благодатният огън от 2021 г. Това е решение на Светия Синод от днес, 13 април.

От Синода информират, че заради неблагоприятни обстоятелства тази година няма да има пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим.

"Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" след 14 часа на Велика Събота (23 април)", пишат от Синода.

Междувременно стана ясно, че полицията в Йерусалим е наложила допълнителни ограничения тази година на храма за православния Великден.

Първият владика, донесъл Благодатния огън в България от Йерусалим след демократичните промени, е покойният митрополит на Варна - Кирил

В началото на 90-те години след демократичните промени първоначално Неврокопският митрополит Натанаил е започнал да носи Благодатния огън от Гърция.

Без авиополет за Благодатния огън, Синодът дарява средствата

Без авиополет за Благодатния огън, Синодът дарява средствата

Църквата няма да раздава върба и цветя за Цветница

На следващия ден от правителството "Петков" информираха, че биха предоставили правителствен самолет, за да може наша делегация да отиде до Йерусалим за да вземе Благодатния огън.

Другите решения на заседанието днес са за освобождаване на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий от послушанието надзорник на Отдел "Синодално издателство" и назначава за надзорник на същия отдел Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков.

Закрива се отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод. От утре, 14 април 2022 г., се освобождава старофорен иконом Николай Георгиев от длъжността "Началник отдел връзки с обществеността". Той е известен като Николай Затворнишки, заради дългата му служба в затвора в помощ на хората, лишени от свобода.

"Със 7 гласа "За" и 4 "Против" Св. Синод възстановява длъжността "Протокол" при Св. Синод на БПЦ-БП и назначава тази длъжност Емил Велинов, бивш директор на Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет", съобщават от БПЦ.

"За" горното решение гласуваха: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства: Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков.

"Против" горното решение гласуваха: Техни Високопреосвещенства: Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил.

Гласуването се проведе в отсъствието на: Сливенски митрополит Йоаникий, На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Плевенски митрополит Игнатий и Старозагорски митрополит Киприан.

Припомняме, преди 10 г. - през 2012 г. лидерът на БСП Сергей Станишев обвини управляващите, че оказват политически натиск върху Светия синод. Тогава Сергей Станишев изрази мнение, че шефът на дирекцията по Вероизповеданията Емил Велинов се опитва да влияе върху църквата и поиска оставката му.