Тази година няма да се лети, за да се вземе Благодатния огън от Йерусалим. Въпреки че премиерът Бойко Борисов е предоставил правителствения самолет за извършване на такъв полет, Светият синод се отказва от тази възможност, а средствата, предвидени за това, ще бъдат дарени за борба със инфекцията в епидемията. Това обяви като решение на Светия синов ловчанския митрополит Гавриил.

Светият синод благодари за борбата и усилията на правителството, но и се старае да спазва традициите и пази вярата в Бога. Гавриил подчерта, че Църквата отчита като голямо постижение това, че страната ни е в дъното на класациите по брой заразени.

Друго решение, взето днес, е на празника Вход Господен църквата да не раздава върба и цветя. Това също се добавя към мерките, които Светия синод взима в помощ към борбата в кризисната ситуация в страната срещу разпространението на коронавируса.

Под плащеницата ще се минава, но не както по традиция под маса, а църковни служители ще я държат високо над хората, обясни още ловчанският митрополит. 

Ловчанският митрополит подчерта, че това се прави за първи път в историята на църквата и е компромис, защото има голямо струпване на хора. Най-важното е да има Света литургия, а на Великден службата ще започне навън, тъй като най-много хора има първия половин - един час.

Мерките са взети със съобразяването и на това кога по принцип идват много хора и има струпване, обясни Гавриил. Самите служения в църквите няма да бъдат отменяни и ще се състоят, но на тях не се очаква да има много миряни.

Благодатен огън е запазен от миналата година и ще се ползва и тази година. Това се отнася и за предоставянето на огъня и за църквата на Северна Македония.

Св. Синод призовава отново настоятелно да се спазват всички предписания и разпореждания насочени към запазване на живота и здравето на българския народ. А именно:

1. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

2. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

3. Църковнослужителите задължително да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

4. Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

5. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

Негово Светейшество патриарх Неофит и епархийските митрополити пожелаха светло посрещане на Христовото възкресение и по-бързо преодоляване на кризата.