В Новогодишната нощ българският научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) е участвал в спасяването на бедстваща канадска яхта. Това потвърди днес по BTV капитанът на родния плавателен съд Николай Данаилов.

По думите му това са най-бурните води на планетата. Капитанът уточни, че на Нова година след 1 часа са получили сигнал "Мейдей" по радио на УКВ канал 16, който е задължителен за слушане в района. Пет минути по-късно идва обаждане и от Чилийската брегова охрана, с молба за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд.

В 1:55 ч. НИК 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност. Получените координати на бедстващия съд са на около 12 морски мили южно от о. Нуева, при подхода за влизане в пролива на Дрейк.

Точно в 2:00 часа НИК 421 се насочва към моторната яхта EL DOBLON, която е на дистанция 8 морски мили.

"Св. св. Кирил и Методий" е назначен като "ON SCENE COMMANDER" от Чилийската брегова охрана съгласно IAMSAR MANUAL.

В 2:10 ч. е установена комуникация с EL DOBLON на испански език.

От моторната яхта докладват, че има пробойна в носовата част с нахлуваща вода, и е без ход.

От НИК 421 веднага подготвят спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд. На борда на кораба се подготвят и за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора от яхтата.

В 2:30 ч. българският кораб започна сближаване с EL DOBLON с готовност за спускане на спасителна бързоходна лодка на вода.

НИК 421 се доближава на дистанция 4 кабелта до яхтата в 2:50 ч. След комуникация с екипажа й, е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила.

След осветяваяне на яхтата се установява силен крен към десния борд. Точно в 3 ч. "Св. св. Кирил и Методий" докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането й към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили.

Час по-късно, при подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от "ON SCENE COMMANDER" от Чилийската брегова охрана, тъй като бедстващата яхта навлиза в островна група с по-спокойни води, и вече е активиран и чилийски военен SAR кораб.

В 04:00 бойната готовност на българския кораб е понижена и той продължва плаването си, съгласно плана към о. Ливингстън.

"Започнахме нашата спасителна акция. На 23-метровата яхта имаше 13 пасажера. В нея нахлуваше вода и не можеше да извършва собствен ход", посочи к-н Данаилов.

Били са най-близкото плавателно средство, което може да окаже помощ и съдействие. "Веднага реагирахме", допълни той.

Данаилов посочи, че в района рано започва да става светло.

"Морето беше доста неприятно за спускане на спасителни средства - около 5 бала, което направи рисково бъдещите действия", каза още той.

По думите му екипажът е действал като ядро.

"Невероятно е усещането, когато си бедстваш в океана или в морето и видиш на хоризонта светлина. Акцентът беше върху това да помогнем на бедстващите", подчерта капитан Данаилов.

Втората българска полярна експедиция потегли към Антарктида

Втората българска полярна експедиция потегли към Антарктида

Експедицията има за цел да осигури условия за реализирането на десет научни проекта