Заедно с македонски духовник, българската делегация ще донесе благодатния огън.

"За нас Македония никога не е била чужда", заяви Отец Антоний от храм паметник "Свети Александър Невски". Той се надява македонската църква да се утвърди.

Отец Антоний разказ смисълът на благодатния огън, който трябва да пристигне малко след 20.00 часа. Българският президент ще запали свещичка лично от българския патриарх Неофит. Огънят от Йеусалим ще бъде отнесен от Светия синод до храм паметник "Свети Александър НевскиЮ.

А магията на огъня е ,че в първите минути, след като "слезе" при вярващите той не изгаря. Благодатният огън ще бъде донесен в страната ни с правителствения самолет.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб.

Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво.

После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Велика събота е, идва Благодатният огън

Велика събота е, идва Благодатният огън

Заедно с митрополит Киприан за Йерусалим за първи път заминава и македонски епископ…

Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Христовото Възкресение. В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, който ще бъде донесен тази вечер от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан.

Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация е взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За първи път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България през миналата година.

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.