От Сдружението на шофьорите на товарни автомобили предупредиха, че заради гръцката стачка много наши сънародници са блокирани не само в Гърция, но и в Италия. От сдружението са обезпокоени, че  засега никой не е се е ангажирал да съдейства на българските шофьори, които се намират на италиански и гръцки пристанища, и не могат да се придвижат по маршрутите си.    

В редакцията на news.bg беше получено писмо, в което от синдиката изразяват разочарованието си, че до момента в публичното ни пространство липсва каквото и да било отношение към проблема, а от страна на превозвачите и туроператорите има само мълчание.   

Докога ще стоим и ще мълчим пред всяка поредна гавра от страна на "нашите вековни братя" както ги нарече г-н Борисов, гърците?” – питат от сдружинето.

В изявлението се посочва, че стачката в южната ни съседка ще продължи 3 дни, но корабите от италианските пристанища ще тръгнат едва след 4 дни, което поставя блокираните шофьори в трудна ситуация.

Засега има уверение единствено от италианска страна, че властите ще разгледат въпроса в понеделник.

Публикуваме пълния текст на писмото:  

„Уважаеми редактори, Ние сме от Съюз на българските транспортни работници - сдружение на шофьорите на товарни автомобили. След вчерашните новини от страна на медиите за 500 човека, които са на о-в Санторини ние сега питаме, какво става с хората, които са на италианските пристанища и тези, които са на гръцките пристанища. Както сами знаете фериботните връзки между Гърция и Италия са един от най-натоварените европейски морски коридори за превоз на стоки и хора.

След обсъждане на проблема с Федерацията на работещите като шофьори в Италия преценихме, че трябва да се даде по голяма гласност, тъй като стачката в Гърция ще продължи 3 дни но първите кораби от Италия ще бъдат след 4 дни и ние се питаме защо сега медиите мълчат и никой не се интересува от тези хора, които стоят затворени на пристанищата.

Също така искаме да знаем защо сега превозвачите мълчат и не предприемат нищо или им е по лесно след като не е в техният двор. Ние сме крайно разочаровани и от действията на родните тур оператори, които ронеха крокодилски сълзи за Великден а сега са се изпокрили в миши дупки.

Искаме да знаем защо туристите бяха по важни от нас шофьорите преди две седмици а сега всеки трябва да се оправя по единично и докога ще стоим и ще мълчим пред всяка поредна гавра от страна на "нашите вековни братя" както ги нарече г-н Борисов, гърците. Нека обърнем внимание на всеки българин, а не само на тези, които са в медийното внимание за момента.

От италианска страна получихме уверение, че ще бъде разгледан въпроса още в понеделник.”