"Политики на близостта" е темата на 13-та Световна среща на българските медии, която ще се проведе от 4 до 8 октомври в Кишинев. Това обяви на пресконференция генералният директор на БТА Максим Минчев.

Мястото на срещата не е избрано случайно. В Молдова и Бесарабия живее най-голямата компактна маса от етнически българи. По неофициални данни, заедно с близките области в Украйна, там българите достигат близо четвърт милион. Само в Молдова има над 80 хиляди българи. Минчев изтъкна, че в момента България започна много сериозно да се обръща към българите в Бесарабия и проблемите на нашите сънародници станаха част и от дневния ред на българската държава.

Сред темите, които ще бъдат във фокуса на срещата са: новите платформи за образование, съхраняването на българския език, връзката бизнес - образование и икономика, икономика, базирана на знанието, туризмът като индустрия на свободното време, трансферът на кадри и технологии и информация или така наречената "пета свобода".

Ще бъде организирана кръгла маса относно проблемите на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който също навършва 13 години от основаването си. В момента университетът изпитва сериозни трудности по отношение недостига на преподаватели и на финансови средства. Максим Минчев заяви, че се надява проблемите му да бъдат поставени на дневен ред, така че да не се допуска загиването на едно такова сериозно огнище на духовност.

Срещата се организира с подкрепата на българския бизнес. В предходни години срещи са били организирани в Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Пловдив и Велико Търново, Атина, Прага. "Проектът продължава да се развива", заяви Минчев. Той изтъкна, че досега е срещнал пълно разбиране и от страна на българските институции, ангажирани с проблемите на българите в чужбина.

Минчев припомни, че преди 12 години, когато са решили за пръв път да организират форума, се оказало че по света има над 100 български медии, обслужващи българската диаспора в различните краища на света. Някои от тях се поддържат от ентусиасти, други се финансират от държавата по силата на признато българско малцинство, както в Унгария и Чехия, някои срещат сериозни затруднения в оцеляването си, както например тези в Сърбия.

"Независимо от това в повече от 40 държави функционират български вестници, списания, телевизии, радиа, има ни в Австралия, Аржентина, Западна Европа, САЩ и Канада", заяви Минчев. Срещата в Кишинев ще привлече както български медии, така и медии от Румъния, Русия и от цял свят.

Освен това, БТА планира откриването на пресклуб в Тараклия, където да се организират различни културни инициативи, подобно на функциониращия вече в Босилеград пресклуб. Минчев заяви, че тези, които посетят Бесарабия ще видят "една малка България, съхранила се 200 години".