Народните читалища в България ще бъдат вписани в регистъра на ЮНЕСКО за опазване на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство. Вписването на българските читалища е обявено на интернет страницата на световната организация.

Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство при ЮНЕСКО е приел решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписана и уникалната българска институция. Припомняме, вписването на читалищата беше предложено от Министерството на културата.

Българското читалище да бъде вписано в Регистъра на ЮНЕСКО

Българското читалище да бъде вписано в Регистъра на ЮНЕСКО

Предложението е два дни след регистрацията на мартеницата

Към момента в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО вече са вписани хорът на Бистришките баби, нестинарството, традицията по изработване на Чипровските килими, обредите на кукерите в Пернишко и фолклорния фестивал в Копривщица.

С днешното международно признание в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство ще влязат всичките народни читалища на територията на българските градове и села, които по последни данни са около 3 600, съобщи Нова.

Като мотиви за вписването на читалищата от ЮНЕСКО са посочили, че институцията на българското читалище е място, където по-възрастните членове на обществото предават културно наследство на младите.

Читалището е уникално за Европа явление, уверен е Румен Радев

Читалището е уникално за Европа явление, уверен е Румен Радев

Читалищата продължават да формират българския дух