Въпреки свития пазар на Балканите има огромно количество медии на глава от населението. Това коментира за news.bg Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност".

Медиите са много, а пазарът е много свит - много малко средства се разпространяват към и чрез медиите. Това означава, че в повечето от страните контролът е в бизнеса или във външни фактори, обясни Божилов, един от организаторите на международната конференция "Западните Балкани по техния път към ЕС и НАТО: Ролята на медиите и (дез)информацията", която се състоя в Дома на Европа в София.

Наблюденията са и че в повечето от страните няма структури или организации, които да предоставят пълна информация за медийния пазар и на контролират разпространението на фалшиви новини. Божилов не може да отговори на въпроса къде е най-тежко положението - "Едва ли може да се твърди, че в една или друга страна е тежко. Важно е да се види какви са механизмите, така че обществото да бъде информирано по един правилен начин." Под правилен начин се разбира - хората да имат достъп, да бъдат информирани.

"С пропаганда не може да се обори пропагандата, трябва просто всеки един човек да има достъп до истинските новини", заяви Йордан Божилов.

Божилов отбеляза и приноса на България чрез председателството да постави въпроса за европейското бъдеще на Балканите. Искам тази тема да продължи, ще бъде голяма грешка, ако с председателството и темата за Западните Балкани изчезне от дневния ред или набраната инерция бъде убита, коментира той.

Информацията, дезинформацията, социалните ботове и ролята им за разпространението на фалшивите новини в страните от Западните Балкани бяха във фокуса на дискусия, посветена на развитието на медийната среда. Конференцията е част от по-голям проект, чиято цел е да анализира медийната ситуация в страните от Западните Балкани.

Той е част от медийната програма за Югоизточна Европа на фондацията и има за амбициозна цел да определи факторите, които влияят за разпространението на дезинформацията и пропагандата в страните от региона и да набележи мерки, които да подобрят информационната среда на Балканите. Не е едно просто събитие - предложения за политики, предложения, които ще бъдат изпратени на НАТО и ЕС.

Заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова заяви, че свързаността на Балканите играе основна роля, за да се промотират европейските и евроатлантическите ценности и да се противодейства на рисковете, свързани със сигурността и отбраната и създаването на фалшиви новини.

Панайотова изтъкна, че срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе в София по време на председателството, е историческо събитие и посочи, че тази среща е дала силен знак за ангажимента към европейските ценности.

Панайотова заяви, че фокусът е бил както върху европейската перспектива, така и върху свързаността, и отбеляза, че свързаността е основен елемент за една позитивна трансформация. По думите й срещата на върха успешно е постигнала няколко основни цели, сред които да се утвърди европейската перспектива на региона, да се подобри свързаността.

Тя припомни и че Съвет "Общи въпроси" е отворил пътя за започване на преговори с Република Македония и Албания през юни 2019 г.

Панайотова обърна внимание и на насърчаването на европейските ценности и борбата с пропагандата и дезинформацията. Тя акцентира върху образованието и свързаността и посочи, че е важно усилията да се фокусират върху младите хора.

Новите технологии променят начина, по който оценяваме и имаме достъп до информацията, каза Моника Панайотова и коментира, че интернет има огромен потенциал да подобри плурализма на медиите и свободата на изразяването. По думите й младите хора използват много интернет и социалните медии и трябва да бъдат обучени правилно, за да различават истинските от фалшивите новини.

България особено набляга на дигиталните умения, заяви Панайотова и изтъкна, че ЕС и Западните Балкани продължават на инвестират усилия да засилят медийната среда. Според нея ЕС и страните от Западните Балкани имат общ интерес да се справят с предизвикателствата на дезинофрамицията.