Учените от Българската академия на науките (БАН) отново излизат на протест срещу предвиденото в Държавния бюджет 2018 финансиране на академията.

Учените обявиха, че протестните действия продължават и днес. В 9 часа на всички сгради на БАН бяха спуснати черни знамена.

Снимка 326457

Източник: БГНЕС

Стана ясно и че учените са готови за масови протести, митинги и шествия.

Пред bTV проф. Никола Малиновски заяви, че предвидените 5 милиона лева повече всъщност представляват 6% увеличение на субсидията. "Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е на половината на увеличението на МРЗ", обясни той. По думите му средната заплата в БАН е в размер на 755 лв. Увеличението ще бъде около 45 лева.
Според Малиновски с това увеличение заплатите в БАН достигат ниво, по-ниско от средното за страната и два пъти под средното за София.

Професорът обясни, че БАН печели програмно финансиране, но едва 10-20% от него може да отива за възнаграждения, докато от субсидията се плащат ток, вода и парно за 15 млн. лева. Затова и той предложи държавата да поеме тези разходи.

Повече пари за БАН, но срещу резултати

Повече пари за БАН, но срещу резултати

Учените от БАН трябва да се борят, отсече Менда Стоянова

Учените определиха отпуснатата бюджетна субсидия за 2018 година като "ликвидационна". Според тях предвидените средства в бюджета не отговарят на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката.

"Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни", категорични са учените.

Снимка 326460

Източник: БГНЕС

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Системата може да започне да се разпада сама, като учените си намерят друга работа