Държавата дава повече пари за БАН, но срещу резултати. Това стана ясно от коментара на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова за протеста на учените.

БАН продължава с протестите
Обновена

БАН продължава с протестите

Спускат черните знамена по всички сгради на БАН

"В бюджета за 2018 година в частта за бюджета на БАН са предвидени 5 милиона лева повече в сравнение с 2017 година, тези пет милиона лева всъщност са пари, които са основно за заплати", подчерта Стоянова.

Тя призна, че това е малък процент ръст, но това са възможностите на бюджета, констатира още депутатката.

За пръв път през 2018 от държавата се дават 65 милиона лева за научни проекти. Всички учени ще могат да кандидатстват и да печелят средства. "Това не са малко пари", обясни шефката на бюджетната комисия и допълни, че учените в цял свят се финансират основно на проектен принцип.

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Системата може да започне да се разпада сама, като учените си намерят друга работа

Бюджетът на БАН осигурявал базови заплати. Имало и други възможности за ръст на заплатите на учените. Освен това щяло да има два пъти повече пари за млади учени.
"Учените от БАН трябва да се борят, те искат сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната дейност", коментира тя. Стоянова недоумява защо спечелените пари не отиват за заплати. "За какво отива всичко останало, за сгради, за коли ли", пита депутатката от ГЕРБ.