БДЖ организира атракционнo пътуванe по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав като част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници - "130 години пътуваме заедно".

Атракционното пътуване е организирано за утре, 7 октомври.

Атракционният влак ще бъде теглен от парен локомотив № 05.01, а в състава му ще бъдат включени личният вагон-салон на царица Йоанна от "Корона експрес" и вагон-ресторантът от "Витоша експрес". Вагонът на царица Йоанна е наскоро ремонтиран и се завръща на релси след повече от десет годишно прекъсване.

Ретро влакът ще бъде съставен от пет вагона за настаняване на пътниците.

Всички пътуващи ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти по време на обиколката за всеки един от тях.

130 години Централна гара София

130 години Централна гара София

През 1888 година България става железопътна държава

Билетите:
От София до Септември, от Септември до Пловдив, от Пловдив до Карлово или от Карлово до София цените на билетите са по 18 лева.
От София до Пловдив и от Пловдив до София билетите са по 27 лева.
По целия маршрут София-Пловдив-Карлово-София билетите ще бъдат по 45 лева.

Билетите са с включени запазени места. Закупилите билети могат да започнат своето пътуване от всяка една гара по маршрута на влака, на които ще спира.

За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им.
Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

Подробно разписание на влаковете

Парният локомотив № 05.01 е произведен през 1941 г. в Германия от локомотивната фабрика Frid. KRUPP AG - Essen, с фабричен № 2459 / 1941. Представител на най-бързите парни локомотиви в България, от малобройната серия 05 (само 5 единици). Освен че са най-скоростните парни локомотиви, те държат първенството в БДЖ и по други два показателя: най-голям диаметър на двигателните (сцепните) колооси по кръга на търкаляне 1850 мм, което е във връзка с конструктивната им скорост и най-голяма дължина на цилиндричния котел - разстояние между тръбните решетки 6100 мм. Парният локомотив № 05.01 е използван в БДЖ за обслужване на бързи и пътнически влакове до 1970 г. От 1979 г. е запазен като единствен оцелял локомотив от серия 05. В началото на 2010 г. е започнало неговото възстановяване за движение със собствена сила (под пара).

Снимка 382272

Източник: БДЖ

Вагон-салонът № 051-9 от композицията "Корона експрес" е произведен през 1938 г. в "Linke Hoffman Werke-Breslau", Германия и е личен вагон за пътуванията на царица Йоанна. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагонът е със запазено автентично луксозно обзавеждане от годините преди Втората световна война, като специалните ламперии и дамаски също са автентични.

Снимка 382274

Източник: БДЖ

Вагон-ресторант № 075 е произведен през 1975 г. в заводите на "Бауцен" и "Гьорлиц", Германия. Използван е за пътувания на бившия държавен глава Тодор Живков. Вагон-ресторантът представлява салон с 36 места - 6 маси 60Х60 см и 6 маси 60Х120 см. Салонът може да се разделя на два салона по 18 места (всеки с по 3 големи и 3 малки маси). Вагонът разполага с усилвател за магнетофон и радио, два телевизора и място за киномашина и екран. Има и офис, едно служебно купе с 2 легла едно над друго.

Снимка 382273

Източник: БДЖ