Спасението на човечеството от хомосексуализма и транссексуализма е също толкова важно, колкото и борбата с глобалното затопляне и съхраняването на тропическите гори.

Това заяви в годишната си реч пред висшето духовенство на Ватикана папа Бенедикт ХVІ.
По думите му преклонението пред Божието творение не трябва да остава само на ниво на съхранение на околната среда. Необходимо е човекът да бъде спасен от самия себе си.

Необходимо е човекът да бъде спасен от самия себе си .

Теорията за равенството между половете е пагубна за човечеството, тъй като тя размива границите между мъжете и жените.

Теорията за равенството между половете предполага, че всеки човек ще осмисли своето биологическо предназначение и своята роля в обществото, но предназначението на мъжа и жената, определени от Библията, нямат нужда от преосмисляне.
Те са заложени и неизменни във всеки човек още от неговото раждане, допълва Бенедикт ХVІ.

„Задачата на римокатолическата църква е не само да съхрани природата като творения на Създателя, но и на първо място да спаси човека и то най-вече този човек, който унищожава сам себе", заявява Бенедикт и продължава:

Нужна е екология на човечеството. 

„Ако тропическите гори се нуждаят от нашата грижи и защита, то хората се нуждаят от нея не по-малко. Нужна е екология на човечеството!"

В речта си ръководителят на Ватикана припомни категоричната позиция на църквата по отношение на еднополовите бракове.

Според традицията на новогодишните обръщения Папата посочва проблемите в обществото, които се считат за първостепенни задачи на църквата.
Тази година папата обърна внимание и на факта, че младежите се отнасят преди всичко към Световния ден на младежта, учреден от църквата, като към "красиво зрелище или като към рок фестивал".
Бенедикт изказа своето съжаление за това и обеща, че занапред ще се обръща повече внимание на духовното съдържание на празника.

Припомняме, преди да стане папа Бенедикт ХVІ през 2005 година, кардинал Ратцингер оглавяваше могъщата Конгрегация по въпросите на вероучението (в миналото - Свещена канцелария, или Света Инквизиция).

Още преди Конклавът да го определи за приемник на Йоан Павел ІІ, Ратцингер бе една от най-влиятелните фигури в съвременния католицизъм.
Заради рязката си и непримирима позиция към либералната част от Католическата Църква Ратцингер получава сред католиците прозвището "костеливият кардинал".