Надявам се, че Коледа ще донесе утеха за живеещите в бедност, несправедливост и война, каза папата в традиционното си коледно обръщение Урби ет Орби, предаде Ройтерс.

В 13.00 часа започна обръщението на папа Бенедикт XVI, в което той произнесе коледни приветствия на 63 езика, включително и на български.
Приветствието беше излъчено на живо в 57 страни.

Папата призова за правилни решения на конфликтите в Ирак, Палестина, Афганистан и Африка.

Папа Бенедикт XVI се обърна към съвременните хора с призив да приемат светлината на Христос и предупреди, че човешките трагедии са причинени от катаклизмите в природата.

„Нека наистина тази Коледа бъде за всички хора ден, изпълнен с радост, надежда и мир", каза папата от централния балкон на базиликата „Св. Петър", където се бяха събрали десетки хиляди вярващи.

„Нека светлината на Христос, който дойде за да просвети всяко човешко същество, да блести силно и да донесе утеха на тези, които живеят в мрака на бедността, несправедливостта и войната", каза още папа Бенедикт.

Той пожела още сигурност, здраве, образование, стабилна околна среда, политическа и гражданска отговорност, свобода и човешко достойнство.

Папата благослови и най-уязвимите членове на обществото - които и най-често са жертва на конфликти и тероризъм - жените, децата, възрастните, емигрантите, бежанците и евакуираните.

По време на среднощната коледна служба на Коледа папа Бенедикт XVI призова хората да намерят време и място в сърцето си за Бог, за нуждаещите се и за страдащите.