В резиденция Бояна се проведе двудневен семинар-обучение по проблема с бездомните кучета у нас.

Срещата беше организирана от Министерство на земеделието и храните със съдействието на Столична община, Фондация за защита на общинските кучета (FPCC)-Англия и на Фондация „Помощ за животните - България"(Animal Rescue Sofia).

По време на семинара бяха споделени практиките около така наречените „отворени приюти" за кучета.

Те са създадени подобно на резерватите за диви животни в оградени територии, като за животните в тях е осигурен начин на живот, близък до естествената природна среда. Същевременно в тези приюти кучетата са обгрижвани от специалисти по ветеринарна медицина и доброволци, които се грижат за тяхната социализация.

Българските общински и ветеринарни експерти бяха запознати с добрите практики на други европейски страни и методите за бързото, ефективно и трайно овладяване на популацията от безстопанствени животни, както и със стратегията, прилагана в тях, съобщиха от МХЗ.

От там допълват, че постигнатите цели на семинара са в обменения опит относно начина на извършване на преброяване и кастриране на безстопанствените животни, начина на определяне на мащаба на приютите в съответствие с броя на безстопанствени животни и броя на жителите на населеното място, както и на управлението и функционирането на приютите.

На практика това е първото по размера и мащаба си обучение по тези проблеми в България, подчерта д-р Хенрих Майер Жерболе, главен координатор на форума и съветник на министъра на земеделието и храните по ветеринарните въпроси.

Той допълни, че България трябва да предприема бързи мерки, за да може да спази изискванията на Закона за защита на животните, предвид на състоянието и размера на популацията от безстопанствени кучета в българските градове и спешната нужда от овладяването й.

Основни лектори на двудневния семинар бяха експертите Робърт Коутс Смит от Великобритания и Натали Клинге от Холандия.