Депутатите решиха да отпадне забраната за продажба на билети в деня на големи футболни дербита, съобщават от Министерството на младежта и спорта.

Решението е по предложение на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, след като няколко футболни клуба сезираха министерството и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта относно затрудненията, които се създават за футболните фенове.

На проведената днес дискусия министър Кралев предложи да отпаднат текстовете от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, които засягат въпроса. Той направи и предложение да се отмени изискването за персонализиране на входните талони.

И двете предложения бяха приети от всички парламентарно представени политически партии, както и от представителите на МВР и на БФС. Председателят на ресорната парламентарна Комисия Славчо Атанасов и присъстващите депутати поеха ангажимент да внесат в Народното събрание законопроект, с който тези изисквания да бъдат отменени.

По думи на Кралев забраната за продажба на билети в деня на мачовете среща огромно недоволство у феновете и има по-скоро обратен ефект.

"За пътувания в други градове привържениците се организират предварително, закупуват много билети, които препродават в деня на мача. По този начин не се избягва струпване на фенове извън стадионите", обясни той.

Във връзка с приетите промени депутатите подчертаха, че отмяната на въпросните текстове не означава отстъпление от по-строгите мерки за сигурност на спортни събития, а напротив - те ще бъдат заложени в новия закон след прецизиране.

Основа на закона ще бъде Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и начин на обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия, която предстои да бъде ратифицирана в парламента.