Министър Бисер Петков връчи Закона за хората с увреждания в два работни варианта на двата палаткови лагера. Той отново призова за участие в заседанието на работната група на майките с деца с увреждания и настоя, че проблемите трябва да бъдат решавани на масата за преговорите. По-рано днес стана ясно, че майките на деца с увреждания, които от повече от месец са на палатков лагер пред парламента "Системата ни убива" са готови да потърсят социална и здравна закрила в посолството на Холандия у нас.

Бисер Петков видя анархизъм в исканията на майките на деца с увреждания
Обновена

Бисер Петков видя анархизъм в исканията на майките на деца с увреждания

Сред самите майки имало противоречия

Омбудсманът Мая Манолова също присъства на връчването на законопроектите. Тя изрази надежда диалогът да бъде продължен, а реформата да е за всички хора с увреждания, а не само за група от тях. Манолова апелира да не се сепаритат хората с увреждания на отделни лагери.

Министър Бисер Петков обясни, че в законопроекта сегашните интеграционни добавки се заменят от финансова подкрепа.

"Тоест това са месечни плащания, които инкорпорират в себе си интеграционните добавки и всъщност са в по-висок размер и са обвързани с линията на бедност", посочи Петков. По думите му в най-голям размер са за хората с увреждания, които получават чужда помощ - това са 14 833 души - навършили пълнолетие лица, които по закона за семейната помощ получават високата помощ, след това остават само на социално-инвалидна пенсия и добавка за чужда помощ, която сумарно прави 245 лв.

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Има необходимост да направим конкретни стъпки за реформа, според министъра

"Тук предлагаме по-значително увеличаване на финансовата подкрепа", акцентира министърът.

Министър Бисер Петков обясни, че ще бъдат инкорпорирани социалните плащания. "По този начин ние започваме това, което отдавна се желае от работодатели - нетипичните плащания от НОИ да бъдат извеждани към социалната система", уточни Петков.