Социалният министър Бисер Петков докладва пред Народното събрание за напредъка по решаване на проблемите на хората с увреждания.

Той не пропусна да спомене протестите на майките на деца с увреждания. В последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, посочи той.

Противоречия имало и в средите на самите протестиращи майки. Министрът дойде в НС по искане на ГЕРБ, за да докладва за напредъка по темата за хората с увреждания.

Палатка срещу палатка на протеста на майките в София
Обновена

Палатка срещу палатка на протеста на майките в София

Втора палатка се появи - на национално представителните организации

Иначе приоритет на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е  именно темата за хората с увреждания, увери Петков и допълни, че са завишени средствата за хората с увреждания.

Ведомството му водело последователна политика за подкрепа на хората с увреждания. Това обаче нямало как да стане без законодателни изменения.

Правителството акцентирало върху спиране на злоупотребите с ТЕЛК-овете. В основата на измененията за подкрепата за хората с увреждания е залегнала индивидуалната оценка на нуждите им, стана ясно от думите му.

Ще се стимулират работодатели да наемат трайно хора с увреждания. Мисли се и за достъпна среда за хората с увреждания. Министерството полагало максимални усилия за постигане на съгласие в работната група, увери Бисер Петков.

Отново скандал по проблемите на хората с увреждания
Обновена

Отново скандал по проблемите на хората с увреждания

На 30 юли започва маратон на майките под надслов: "Бягство от отговорност"

Най-рано в края на септември можело консенсусния текст да влезе в законодателния орган. Работата по всички законодателни пакети за хората с увреждания ще продължи, стана ясно от изказването му.

Правим всичко възможно на есен да вкараме нужните законопроекти, които да решат проблемите на хората с увреждания, увери социалният министър.

Разкаяние и бързи действия поиска социалистът Георги Гьоков от социалния министър.

Действащият закон за хората с увреждания бил стар, по думите на министъра. Бил приет преди ратификацията на конвенцията за хората с увреждания. Полагаме усилия да получим подкрепата на всички организации, каза Бисер Петков.

От ДПС са притеснени от напрежението сред хората с увреждания. Хасан Адемов се опасява, че не са предвидени средства за новите политики по интеграция на хората с увреждания. Желанието за реформа трябва да премине през възстановяване на диалога, посъветва той.

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

Бисер Петков посочи, че финансовият министър е запознат с предлаганите мерки от хората с увреждания и парите, които ще трябват за тяхната реализация. Грешка е да се дадат обещания, които финансово няма как да бъдат изпълнени, отговори той.

В последните седмици самите хора с увреждания се настроиха един срещу друг, това коментира министър Петков след изслушването ми в пленарна зала. Това затруднява намирането на взаимно изгодно решение. Вчера добронамерено дойдох да поканя майките на деца с увреждания да се върнат в работната група, посочи той. Социалният министър е на мнение, че има нарушено доверие между страните.

Не е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга, коментира още Бисер Петков. Той се надява напрежението да не ескалира.