Втора палатка се установи на протеста на майките на деца с увреждания. Втората палатка обаче застава срещу първата, опъната там преди повече от месец.

Национално представителните организации на хората с увреждания също са се установили на протест до Народното събрание с лозунга, като подкрепят осъществяването на реформа, но са против законодателството, формирано и предложено от протестиращите в първата палатка.

Депутатите гарантираха интеграционните добавки
Обновена

Депутатите гарантираха интеграционните добавки

Запазват се месечната добавка за транспорт - 15% и 20% за комуникации

Припомняме, конфликтът между протестиращите майка на деца с увреждания и национално представителните организации се задълбочи в рамките на обсъждането на промените в законите за личната помощ и за здравната експертиза. На последното заседание на работната група за реформата към министерството на труда и социалната политика майките обявиха, че напускат разговорите, заради несъгласието с палиативната реформа, която се предлага. От друга страна национално представителните организации се противопоставят на исканията им, като дори обвиниха протестите за грантаджийски.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който вече веднъж се подаде оставката заради напрежението по повод изработвания Закон да личната помощ, дойде да разговаря с протестиращите пред Народното събрание.

Депутатите гарантираха интеграционните добавки
Обновена

Депутатите гарантираха интеграционните добавки

Запазват се месечната добавка за транспорт - 15% и 20% за комуникации

Майките на деца с увреждания обвиняват "втората палатка", че са дошли при тях единствено с цел провокация и реално са незаконни. Протестиращите майки не отговориха на въпроса на министър Петков дали ще се завърнат в работната група.

По-късно следобед втората палатка беше вече прибрана и до Народното събрание останаха само майките на деца с увреждания.

Социалният министър апелира и към двата палаткови лагера да продължат работа в залите. Той заяви, че уважава както националнопредставените организации, така и групата на майките на деца с увреждания.

"Преди малко всъщност видях и разбрах, че има друг палатков лагер. Въобще тук е станало много населено в градинката пред Народното събрание", констатира Петков.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

"Ние не знаехме, че имаме среща. Там се знаеше - защото ни предизвикваха", коментира Вера Иванова по отношение на отстрещния палатков лагер.

"Аз сутринта реших да направя тази среща, защото миналата седмица на последното заседание на работната група за подготовка на Закона за хората с увреждания представители на майките дойдоха, за да връчат декларация, с която се оттеглят от работната група и всъщност дойдох, за да ги поканя официално пред вас - да продължим работата делово и конструктивно", заяви Бисер Петков.

Иванова от своя страна настоя медиите да покажа как се случват в България нещата незаконно и попита къде им е разрешителното за палатката. "Всички допускат ето тази провокация да се случва, за да ни предизвикват и да ни подиграват от сутринта. Само че няма тук кой да им отговори - ние сме майки и сме много издръжливи", заяви Иванова

"Разчитам да приемете тази покана и да се опитаме наистина да подготвим този законопроект, защото смятам, че по него имаме определена степен на готовност и това е законопроектът, който ако се обединим може да постъпи в Народното събрание преди 1-ви октомври", заяви Бисер Петков

"По другия законопроект ускоряваме работата. През месец август трябва да подготвим текстовете на Закона за социалните услуги, но там срокът 1-ви октомври като внасяне от МС", уточни той.

Министър Петков настоя за присъединяване към работната група, която ще заседава в понеделник. "Надявам се с ваше участие", каза още той.

Относно новостите около законопроекта той визира обсъжданите области на подкрепа за хората с увреждания. "Всъщност това, което разписваме и предлагаме финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност", заяви Бисер Петков.

"Предложението ни е за една по-сериозна финансова подкрепа на тази група хора, които по наши разчети са 14 833, които са всъщност пълнолетните лица с тежки увреждания, които са над 90%, за които да осигурим подкрепа, която в някаква степен да е съпоставима с тази, която получават до навършване на пълнолетие", каза още той.

"Разписали сме личната помощ в две форми като асистентска услуга, която ще трябва да се доразвие в Законопроекта за социалните услуги и като парична помощ, в случаите, когато потребителят желае или по обективни причини не може да му бъде осигурена от системата. Такава опция също трябва да има", настоя той

Хари Хараламбов, който работи към Съюза на слепите, от отсрещния палатков лагер заяви, че са тук, за да изразят гражданска позиция. "Искаме да има реформа, която да е обмислена, справедлива и насочена към всички хора с увреждания - без манипулации и демагогия - деца, майки с деца над 18 години, тъй като и аз съм дете над 18 години и моята майка също е майка на дете над 18 години", каза той.
Хараламбов настоя, че законопроектът, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, ще даде асистентска услуга на 14 хиляди души по осем часа на ден, на 16 хиляди по четири и на други около 50 хиляди по два часа.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов. След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Омбудсманът Мая Манолова предложи спросния законопроект, изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента, а депутатите от "Воля" го припознаха.

На 7 юли бе променен Закона за интеграция на хората с увреждания, като се запазиха интеграционните добавки за транспорт и за комуникации.