И тази година Благодатният огън слезе на Земята. Това стана точно в 13:55 часа българско време, съобщиха световните медии.

В черквата при Божи гроб в Йерусалим духовните лица, допуснати вътре, си предадоха огъня, който по-късно ще бъде разнесен във всички православни държави. 

Малобройна делегация носи Благодатния огън в България

Малобройна делегация носи Благодатния огън в България

Израел има строги изисквания за влизащите там

От летище София в 10 часа излетя самолетът с българската делегация за благодатния огън. 

Днес, заради COVID-мерките, нашите свещенослужители, начело с Врачанския митрополит Григорий, останаха на летището в Тел Авив.

Посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова ще получи огъня от църквата на Божи гроб и ще го занесе на българската делегация.

Днес е Велика Събота за православния свят. 

Припомняме, че е ограничен съставът на делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България.

Причината е пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти всички влизащи да да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването.

В делегацията са врачанският епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

През 2020 година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от огъня, донесен през 2019 година.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота.

Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. 

През 2019 година българската делегация донесе Благодатния огън и за Македонската православна църква.