Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Благодатният огън слезе на Земята

Благодатният огън слезе на Земята

Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб

Припомняме, че е ограничен съставът на делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България. Причината е пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти всички влизащи да да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването.

В делегацията са врачанският епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

През 2020 година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от огъня, донесен през 2019 година.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота.

Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. За тази година не е ясно дали израелските власти ще допуснат подобно масово посещение, тъй като и миналата 2020 година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен беше сериозно ограничен.

През 2019 година българската делегация донесе Благодатния огън и за Македонската православна църква.