Благоевград може да остане без Камерна опера. За това алармираха в сигнал читатели на news.bg.

Според сигнала Камерна опера Благоевград е пред закриване. Такива стъпки били предприети от новия директор на културния институт Милослава Йорданова и общинското ръководство.

Към момента вече от операта са съкратени щатни бройки на трима солисти и двама оркестранти. Очаквало се скоро предизвестия да получат и художникът на операта, както и част от техническата група.

Всъщност културният институт нямало да се закрива, а щял да се преструктурира, както уверяват директорът Йорданова и зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова.

"Въпреки отричанията на зам.-кмета по култура и директора, че Камерна опера Благоевград няма да се закрива, на практика без всички тези служители културният институт не може да съществува вече като опера", се посочва в сигнала.

Вероятно се гласяло преструктуриране на института, а може би и подмяна на името му.

Темата предизвика широк обществен отзвук в Благоевградско. Беше създадена и онлайн петиция, с която активисти в сферата на културата настояват Общинският съвет в областния град да се произнесе за запазването на статута на института като опера.

В петицията Лина Ангелова, която е бивш директор на Камерна опера, пише, че през последните дни Благоевград е станал свидетел на грубо посегателство върху статута и състава на операта, както и на културата в града.

"Свидетели сме на целенасочени действия, целящи да бъде подменен статутът, структурата, мисията и щатът на Първия камерен оперен театър в България - уникален за страната и региона", пише тя в петицията.

По думите на Ангелова хора, които нямат експертизата, не са компетентни и не искат да се съобразят с мнението на музикалната академична гилдия, "тихомълком" искат да трансформират операта в оркестър, съкращавайки солисти, оркестранти и хора от техническата част.

"С едноличното решение на ръководството на Община Благоевград бяха прекратени трудовите договори на певците - солисти на Камерната опера в града Теодора Петрова, Добромир Момеков и Борис Тасков. Бяха отстранени и двама оркестранти - Лина Ангелова и Константин Кирянов.След като действията по отстраняването на колеги от творческия състав на Камерна опера Благоевград придобиха публичност и казусът бе представен от медиите, бе направен опит истината да бъде представена като уж фалшива новина или атака на политически опоненти", разкрива още в онлайн призива бившият директор, който е сред съкратените служители.

С петицията Ангелова призовава общината начело на института да бъде назначен ръководител, "който да управлява в интерес на института, пазейки оперното изкуство и в интерес на обществото".

В интервю за news.bg Лина Ангелова обясни, че 15 общински съветници от местния парламент са настояли за свикването на извънредно заседание на Общинския съвет в Благоевград по казуса за бъдещето на Камерна опера. Заседанието е насрочено за утре, 14 декември.

По думите ѝ общинските съветници дори не са били информирани за направените миналата седмица съкращения в института и плановете за неговото преструктуриране.

Ангелова обаче обясни, че въпреки събрания минимум от 1/3 от състава на съвета за свикването на извънредна сесия, общинските съветници от групите на ГЕРБ и "Заедно за Благоевград - ЕНП и КБ" са излезли с изявления, според които ще бойкотират извънредното заседание. Според мотивите им институтът категорично няма да бъде закриван. В същото време обаче никъде не се обяснявало какво ще бъде бъдещето на Камерна опера и дали тя въобще ще бъде опера след направените съкращения и промени и евентуалното предстоящо преструктуриране.

Като Тръмп ни обвиняват за фалшиви новини, а тихомълком закриват операта в Благоевград

Като Тръмп ни обвиняват за фалшиви новини, а тихомълком закриват операта в Благоевград

Ние много добре осъзнаваме какво предстои и заявяваме, че няма да се предадем

Цялото интервю на Ангелова за news.bg тук!

Камерна опера Благоевград съществува от почти половин век, институтът е създаден от академик Пламен Карталов през 1972 година и е уникален и единствен както за България, така и за целия Балкански полуостров. Операта е носител на редица престижни награди, последната през 2008 година, когато с операта "Джани Скики" от Джакомо Пучини печели наградата "Кристална лира" на Министерството на културата и Съюза на Българските музикални и танцови дейци. През 2012 година операта отново е номинирана за наградата с операта "Тайният брак" на Доменико Чимароза.