Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесе в деловодството на парламента доклад за дейността на институцията през 2018 г.

Обществения защитник поясни, че докладът се състои от 380 страници, а в него са анализирани основните проблеми на гражданите, както и предприетите мерки от страна на институциите.

От данните в него става ясно, че общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията.  

Проведени са 30 кръгли маси и обществени обсъждания, 11 законодателни инициативи и в 139 града са организирани приемни.

Манолова подчерта, че спрямо 2015 г. нарастването на жалбите на гражданите и случаите когато те се обръщат към омбудсмана за защита и съдействие е два пъти повече. 

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Омбудсманът не потвърди да е търсена от БСП за кандидат-кмет на София

Изводът е, че проблемите на хората растат, като те имат нужда от институция, която да стои зад гърба им, да ги подкрепя и да решава техните проблеми.

"Анализът на внесените жалби показва, че през миналата година най-голям е делът на жалбите срещу монополните дружества", изтъкна омбудсмана.

Тя обясни, че това са жалби срещу Топлофикации, ВиК дружества, бързи кредити, колекторски фирми, банки и частни съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод социалните и трудови права на граждани, а на трето място са тези, свързани с правото на собственост и екологични проблеми, срещу свръхзатрояване и застрояване в зелени площи.

Като най-големите победи на институцията Манолова определи спечелената битка с майките на деца с увреждания, с които е започнала реформата по отношение на политиките за хората с увреждания.

За омбудмана успешната е и кампанията срещу модерното робство.

"Въпреки скептицизма за промените в кодекса на труда, близо 5000 работника получиха своите неплатени от некоректни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв.", отбеляза Манолова. По думите ѝ в сравнение с миналата година това е 10 пъти повече.

Тя подчерта, че нарастват и жалбите срещу свръхзатрояване и застрояване на зелени площи. Нейният екип е работил по жалбите за изграждането на 34-етажния "Златен век", 52-метровата сграда в кв. "Витоша", 55-етажния небостъргач "Парадайз" и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. "Стрелбище".

"Предизвикали сме множество проверки по тези казуси и част от тях има и конректни резултати", допълни Манолова.