Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Това съобщават от агенцията. Инспекциите са извършени за период от един месец на територията на цялата страна.

Инспекторите са открили несъответствия и са съставили 19 акта и са издали 197 предписания. Те са забранили употребата на 65 килограма храни, 25 буркана с лютеница и 6 литра слънчогледово олио. Въпросните храни не са отговаряли на изискванията за качеството. Те са били пренасочени за реализация в търговската мрежа.

Най-честите нарушения, на които инспекторите са се натъкнали, са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване не изискванията за безопасност и качество на храните, които се предлагат в детски заведения и училища.

Нарушения са установени при системите за управление безопасността на храните.

От агенцията припомнят, че всички храни за децата трябва да бъдат произведени по утвърден стандарт. Те трябва да отговарят на Български държавен стандарт (БДС) за млечните продукти, утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно „България“, браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“. 

От БАБХ предупреждават, че през учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол.

От агенцията припомнят още, че при тематичната проверка миналата година инспекторите са съставили 13 акта за административни нарушения и са издали 327 предписания.