Данни от пореден експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 20 и 22 ноември сред 802 пълнолетни българи показва, че трима от всеки четирима смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

Мнозинство от 60% не одобрява действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 30% ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите възприемат действията на доскорошния председател на НС като прекомерни, а оценката, която самият Борисов им дава, също влияе на мненията.

Снимка 325194

Източник: Галъп интернешънъл

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30% се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите.

60% пък приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията - отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото очевидно запазва известен демократичен рефлекс.

Снимка 325195

Източник: Галъп интернешънъл

Мнозинство от 73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват. 

Механизмът на бързите оставки явно помога за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори. Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

Снимка 325196

Източник: Галъп интернешънъл

39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тук картината на нагласите не е така категорична, като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие.