Министерството на туризма (МТ) е информирано с писмо от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) на 27 юли 2023 г. за проблеми, свързани с отменени полети на български туристи до Италия.

В сигнала е обяснено, че от 15 юли 2023 г. туроператорите имат сериозен проблем, защото част от полетите на авиокомпания Wizz Air са анулирани в последния момент. В писмото се посочва още, че туроператорите в България имат добро сътрудничество с авиокомпанията и заради многото дестинации и добрите цени базират част от програмите си на полети на Wizz Air. Според сигнали на две туроператорски в последните три седмици обаче закъсненията и анулациите на полети са по-скоро правило, а не изключение.

Във връзка с отменените организирани полети на български туристи до Италия Министерството на туризма излезе с позиция, в която определя като изключително неприятна ситуацията с десетки български туристи без начин да се приберат от почивка в Катания поради отказ да се изпълни полет от страна на авиокомпанията Wizz Air. От ведомството обясняват, че тя е породена от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудностите, възникнали поради пожарите там, което е и причината гражданските полети да се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получените слотове от отдел "Гражданска авиация" на мястото на дестинацията.

Горски пожари засегнаха Южна Италия

Горски пожари засегнаха Южна Италия

Изпратени допълнителни пожарникарски екипи от регионите Кампания и Лацио, както и от сицилианския град Месина

Министерството на туризма е изпратило официално писмо до заместник-министъра на транспорта, отговарящ за въздушния транспорт. В него се настоява за съдействие за организиране на среща с ръководството на Wizz Air, защото проблемът не е инцидентен случай. Очаква се среща, на която да съвместно да бъде намерено бързо и благоприятно решение, да се проведе до края на седмицата.

От МТ съветват хората, на които предстои да пътуват за или от Гърция и Италия, да се информират своевременно за евентуални кризисни ситуации.

Пожар затваря до сряда основното летище на Сицилия

Пожар затваря до сряда основното летище на Сицилия

Не е ясно дали инцидентът в Катания е причинен от горещото време