Дебатът да има или не новини на турски език по Българската национална телевизия се пренесе в ефира на самата медия.

Темата беше дискутирана в сутрешния блок на БНТ от депутата от „Атака" проф. Станислав Станилов, члена на УС на БНТ Бойко Станкушев и председателя на СЕМ Георги Лозанов.

Тази борба се е водила още преди да има „Атака". Още когато се въведоха новините на турски, много хора бяха против, заяви проф. Станилов. Той беше категоричен, че подобни новини не трябва да имат място в национален ефир. В противен случай защо нямаме новини на арменски, иврит, цигански, попитата националистът.

Според него има много българи, които се чувстват унижени от тези новини.
Като аргумент за позицията си Станилов изтъкна и името на самата медия - Българска национална телевизия. Затова се казва национална, а не българска обществена телевизия, отбеляза той, подчертавайки, че тя е символ на държавата и новини на език, различен от българския, нямат място в нея.

Като цяло и тримата участници в разговора се обединиха около тезата, че новинарски емисии на турски език в България може да има, но те трябва да бъдат излъчвани в регионален ефир.

Според Бойко Станкушев въпросът е законов и би могъл да бъде решен „с леко пипване на един текст". Предчувствам, че проблемът ще се реши цивилизовано. Апелирам да се направи голям дебат и промяна в закона, заяви той.

По негово мнение обаче въпросът с новините на турски не се разрешава години наред, защото винаги бива политически обвързан. Станкушев предупреди, че спорът за новините на турски у нас може да прерасне в сериозен скандал, който да се разрази и в Европарламента. Давате ли си сметка какъв скандал може да избухне. Кой ще носи тогава отговорност за това - вашите евродепутати ли, обърна се той към представителя на „Атака". В тази връзка Бойко Станкушев припомни и факта, че страната ни е подписала рамковата конвенция за защита на рамковите малцинства.

Има нещо много патриотично в това, което правите, но не е това начинът, посъветва още той националистите, допълвайки, че те трябват да инициират промяна в закона. Станкушев обясни още, че новините на турски по БНТ представят информация за България, произведена от български журналисти. А защо не ви дразнят толкова турските сериали по другите медии, попита още той Станилов.

В отговора си депутатът от „Атака" отново заяви, че именно БНТ е българската национална телевизия и тя трябва да излъчва предавания на български език. Запитан дали партията му ще снеме ултиматума, поставен пред медията, Станилов отговори, че ще повдигне въпроса пред ръководството на „Атака".

Що се отнася до това дали темата за новините на турски е политически обвързана, той беше повече от ясен - Ултиматумите са част от натиска върху цялото общество. Това е политическа борба, всичко е политика.

От своя страна медийният експерт Георги Лозанов беше категоричен, че програмирането на една национална телевизия не трябва да става чрез политически натиск. Дебатът трябва да бъде професионален, а не политически, коментира той.

Лозанов също посочи, че спорът за новините на турски се води в продължение на дълги години. Това обаче, според него дава възможност на БНТ да преосмисли процеса и да избере най-удачната форма за представянето им. БНТ е в правото си да търси решение във всички форми, но във всеки случай това не трябва да стане под политически натиск, изтъкна още председателят на СЕМ.