Пред news.bg председателят на "Сдружение за чиста вода" - Ботевград Иван Николов настоя да се знае от къде идва проблемът с водата на Ботевград, какви действия ще предприемат от сдружението след установената разлика в пробите и ще настояват ли за нов референдум.

От колко години е проблемът с водата в Ботевград?

- Според мен е повече от 20 години. Повече от 20 години Ботевград има проблем не с водоснабдяването, а с некачествената вода, която тече в чешмите на хората. Те сигурно не си спомнят кога са пили вода от чешмата, кога са готвили от тази вода. До такава степен сме свикнали, че водата не я ползваме, че даже не ни прави и впечатление. Но в края на краищата аз казвам, че не може в 21 век, 2020-та година ние да се върнем в Средновековието и да носим вода с туби, дамаджани, с шишета и т.н.

Представихте резултати от проби за качеството на водата, които показват нездравословни елементи. От тук нататък какво следва, според Вас?

- Нашите изследвания на водата показаха завишени нива, наличие на Ешерихия коли, ентерококи. От тук натам нашите възможности са само чрез обществен натиск, чрез обществено обсъждане , дебати, ние да въздействаме върху ръководството на общината, институциите, които са отговорни за качеството на водата, която хората си плащат, наистина да вземат спешни мерки, в най-кратки срокове да се изготви една програма с ясно разписани срокове кога, как и какво ще се случва, за да може, надявам се, в близко време хората на община Ботевград да получават качествената вода, за която си плащат.

Инициирате референдум, събрахте нужните подписи за провеждане на местното допитване. Какво се случи, защо според вас този референдум не се състоя?

- Този референдум не се състоя, защото във втория въпрос съществуваше една думичка- да "задължи" общината да изготви програма, която да започне в рамките на една година за получаването на качествена вода. Думичката задължава, според мен, притесни ръководството на община Ботевград, защото никой не се съмнява, че това ще бъде един бърз и лек процес. Но в края на краищата основният приоритет на общината, на институциите, това в здравето на хората. А водата е един от най-важните компоненти, както въздухът и т.н. Така, че според мен думичката "задължава" притесни ръководството на общината и хората, които са призвани не само да управляват, но и да служат на техните избиратели, за да не се проведе този референдум.

А от къде идва проблемът и това, че са принудени хората да пият мръсна вода с вредни елементи, остарялата мрежа, водоизточникът ли е замърсен? Няма средства общината да инвестира в чистата питейна вода?

- Според мен проблемът е първо неподходящият водоизточник и второ това, че водата не се пречиства така, както би трябвало . Не се хлорира, не преминава през пречиствателни станции. Нямам друго обяснение.

Имате ли пречиствателни станции до водоизточника язовир "Бебреш", който в момента е единственият ви водоизточник?

- Има и някакви по-малки водохващания, но те са с много малък процент. Мога да кажа смело, че в едно предишно време се изградиха скъпоструващи пречиствателни станции. Не се наемам да говоря за проектите, за средствата, но доста пари се инвестираха в пречиствателни станции. Така или иначе не се получи желаното качество и желаният резултат. Имаше много спекулации, че са енергоемки, че не работят редовно, че така се пускат само, когато трябва да бъде тествана водата, не мога да кажа такова нещо. Факт е, че пробите , които ние взехме показаха едно лошо качество на водата.

А държавните институции вземали ли са проби? Какви са техните резултати?

- Те са длъжни. Напоителни системи, ВиК асоциациите, РЗИ вземат проби на техните графици. Те имат това изискване, това задължение. Интересно е, че досега пробите винаги са били добри.

Как си обяснявате това разминаване с вашите проби?

- Това е тема за размисъл, но факт е, че досега пробите са показвали, че водата, която ние получаваме отговаря на изискванията. Не съм експерт, не мога да коментирам къде е разминаването. Това трябва да го направят отговорните институции.

Какво от тук насетне предстои за гражданите на Ботевград в битката им за чиста питейна вода?

- Предстои им този обществен натиск, който единствено можем да направим. Не сме мислили още. Може в един момент пак да помислим за референдум, но той няма да е нужен, ако след такива обществени обсъждания общината наистина изготви една програма, представи я и каже, че ще направи това, това ,това и ще получавате вода, за която плащате -чиста питейна и вкусна вода.