В изявление в петък, Българската православна църква - Българска патриаршия се обяви срещу предстоящия в събота в столицата "София прайд". Позицията бе публикувана и на сайта ѝ.

"Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че в същия ден, когато православните християни отправят молитвен зов за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им (Черешова Задушница), за поредна година в София, ще се проведе т.нар. "София Прайд".

"В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот, пише в изявлението. Неведнъж Светата Църква е казвала, че съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода. Да обичаш човека обаче, да го цениш и уважаваш не означава да премълчаваш и да бъдеш равнодушен, ако той е поел по лъжовен или пагубен път."

Общински съветници не искат "София прайд" навръх Черешова задушница

Общински съветници не искат "София прайд" навръх Черешова задушница

Местна коалиция "БСП за България" призова Васил Терзиев да предприеме мерки

Общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България" призоваха кмета на София Васил Терзиев да не позволява провеждането на "София прайд" навръх Черешова задушница.

Според групата на социалистите подобни събития трябва да бъдат съобразени преди всичко с българските християнски традиции и обичаи. Черешова задушница е ден в християнския календар, в който почитаме паметта на всички починали наши близки.

Това е ден за смирение, а не за подобен вид тържества, какъвто е "София прайд", категорични са от местната коалиция на БСП. Общинските съветници настояват кмета Васил Терзиев да се съобрази с християнския канон и "да не допусне този пир върху паметта на починалите".

От Столична община миналата седмица съобщиха, че не са получавали сигнали за провокативни лозунги срещу София прайд. Това стана ясно след запитване на news.bg. Властите в София не знаят дори и къде са поставени провокативните транспарантите. От Столична община все пак обещаха да проверят и ако те са там ще ги свалят.

Припомняме, че с трансперанти, направени с подръчни средства на чаршафи или подобен бял плат и черна боя, незнайна група "Млада гвардия" провокира преди предстоящия София прайд.

София Прайд 2023: Всички сме едно семейство
Обновена

София Прайд 2023: Всички сме едно семейство

Над 15 000 души се включиха в парада