Тежките метеорологични условия в Североизточна България доведоха до бедствено положение и представителите на дивата природа.

Лошото време хвана в капан хиляди червеногуши и големи белочели гъски, зимуващи в Шабленското и Дуранкулашкото езеро, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

От там допълват, че комбинацията от минусови температури, силен северозападен вятър и висока снежна покривка, принуждават стотици гъски да се хранят покрай пътищата, където има завет.

Част от пшеничените ниви, в които се хранят птиците, са открити. Поради глада и изтощението птиците допускат хора сравнително близо и са изключително уязвими, посочват от БДЗП и допълват, че бракониерите се възползват от това.

В петък, когато ловът е забранен, представители на Българското дружество за защита на птиците и фондация Льо Балкан са преброили 113 изстрела в района на Дуранкулашкото езеро.

В резултат на бракониерството в района има много ранени гъски, включително и от световнозастрашените червеногуши гъски. Законът за лова забранява ловуването на бедстващия и изтощени птици дори и в ловни дни, припомнят от дружеството. Те отбелязват, че в такава ситуация дивечът трябва да се подпомага.

Изключително обезпокоени сме от засилената ловна преса и зачестилите случаи на бракониерство, коментира Стойчо Стойчев - директор природозащита в БДЗП.

Той добави, че от дружеството са подали сигнал в Изпълнителната агенция по горите, Съюза на ловците и риболовците и Регионалната инспекция по околна среда и води.

Очакваме засилени проверки през почивните дни в района на Шабла и Дуранкулак, недопускане на лов на бедстващи птици и отстрел на защитени видове, като червеногушата гъска.

Наши доброволци също ще бъдат в района и ще подхранват птиците, допълни Стойчев.