Буферната зона на Рила остава извън границите на НАТУРА 2000.

Това реши Националният съвет по биологично разнообразие, след като всички представители на държавните институции са гласували за изваждането на зоната от екомрежата, а част от учените и неправителствените организации са се въздържали.

С изключването на Рила представителността на видовете, защитавани там, ще намелее с около 0,6 процентаобщо за цялата мрежа, което няма да се отрази съществено на екомрежата, заяви заместник-министър Йордан Дардов.

Подкрепих предложението зоната Рила-буфер да не бъде включена в екомрежата, защото като учен считам, че е достатъчно включването на Национален парк „Рила", коментира проф. Младен Живков, директор на Института по зоология на БАН и член на НСБР.

Беше одобрено предложението на БАН да се намалят териториите на зоните за птиците „Емине" и „Калиакра"и за местообитанията „река Палакария".

На мястото на отпадналите зони  се вкарват 4 нови защитени зони. Това са Таушан тепе, Изворо, Любаш и Круше.

Така общата площ на зоните в НАТУРА 2000 стават 34% от територията на страната ни.

В зона „Калиакра" не се изключват площи от Вия Понтика, намаляват се гранични на зоната територии - земеделски земи, които не се отличават с консервационна значимост, представи мотивите Вълко Бисерков от Централната лаборатория по обща екология на БАН.

Съветът одобри и включването на Централен Балкан-буфер.

Христо Николов, член на съвета като представител на неправителствената организация „Зелени Балкани", определи днешното решение на НСБР като „много добра новина".
Най-сетне българската природа получи своята защита, мрежата е с много добра представителност, заяви той.

Предстои министър Джевдет Чакъров да внесе предложенията от днешното решение на НСБР в Министерският съвет.

Междувременно обаче от Българското дружество за защита на птиците реагираха остро на изваждането на някои от териториите от Натура 2000.

Калиакра и Емине са орязани заради инвестиционни намерения, коментират от дружеството.

От Калиакра са орязани 5286 ха земеделски земи в терени, за които е планирано изграждане на ветроенергийни паркове.
От Емине се изключват 2206 ха крайбрежни територии от Влас до Ахелой, които са с приети устройствени планове, т. е. вече са застроени с курортни комплекси.

Съветът отхвърли скандално Рила-буфер по Директивата за местообитанията, въпреки предложението на БАН, зоната да остане и то в първоначалните си граници. В рамките на зоната има два проекта за ски курорти - Супер Боровец и Езерата-Паничище-връх Кабул, се казва още в изявление на БДЗП.

Те са категорични, че и двете окастрени по Директивата за птиците зони са от изключително значение за мигриращите птици.
Изключването на земеделските земи от зона Калиакра е зелена светлина за строителството на ветрогенератори в участъка между Каварна и резерват Калиакра - място, което мигриращите птици няма как да прескочат или заобиколят по неизменното от векове миграционно трасе.

Земеделските земи в района са предложени за част от зоната и заради нощувката по време на миграция на големи ята от щъркели, наброяващи често над 5000 птици.
Това са площи, където се хранят мигриращите грабливи птици, ключови са и за храненето на редица видове, сред които дебелоклюната чучулига - вид застрашен на ниво ЕС с най-плътна популация у нас в района на Калиакра.

Изключването на площи от зона Емине пък е напълно неоснователно както от екологична, така и от гледна точка развитие и инвестиции.
По публикации на БАН над тези терени също прелитат потоци от хиляди мигриращи щъркели, пеликани и грабливи птици.
Включването им в Натура-зона налага стандартни  ограничения за опазване на мигриращите птици като строителство на летища, небостъргачи, радиокули и ветрогенератори, т. е. съоръжения принципно неприемливи за съществуващите вече там курорти.

БДЗП припомня, че по повод ветрогенераторите на Калиакра вече е отворен файл от Бернската конвенция и отдавна са констатирани щетите, които строителството на ветропаркове нанася там.
Ако се стигне до неприемливи от научна и природозащитна гледна точка граници на защитената зона, проблемът ще бъде отнесен до ЕК, предупреждават еколозите.