Нова буря се разрази в художествената гимнастика броени дни преди Световната купа в София.
В основата на споровете няма шпионски скандал, както доскоро изглеждаха нещата на повърхността. Става дума за нарушаване на правила и ощетяване на момиче, което си е извоювало правото да бъде част от националния отбор, но нечия властна воля е решила друго. Нанси Иванова от клуб "Левски" се класира втора на подбора при девойките, но остана извън отбора, докато в него са включени гимнастички с по-слаби резултати.

Случаят се коментираше само в тесен кръг от специалистите докато легендата Нешка Робева не отправи упрек в телевизионно интервю, че за националния отбор практически няма подбор и състезателките просто се посочват от треньорките.

В отговор от федерацията вчера публикуваха официално изявление, в което определиха поведението й като манипулативно.

Снимка 345255

Източник: БФХГ

Нанси Иванова - в средата

Това отприщи вълна от негодувание сред феновете и множество коментари в нейна защита на страницата на БФХГ. Минути след като се появяваха, критичните коментари биваха премахвани и оставаха само тези, които изразяваха съгласие с позицията на ръководството.

Практиката за цензуриране на коментари продължава от дълго време, а изразяващите критични мнения са наричани от представителите на федерацията "Пенки".

Събитията от последните дни взривиха трупаното с месеци недоволство и във Фейсбук се появи група за публикуване на коментари, изтрити от официалната страница. Много от феновете заявяват, че в знак на протест няма да отидат на състезанията за Световната купа по художествена гимнастика, които ще се проведат в края на месеца в "Арена Армеец".
Продадените до момента билети действително са значително по-малко, отколкото за аналогичния период през миналата година - две седмици преди турнира.

Снимка 345235

Източник: Фейсбук

Междувременно на официалната страница на федерацията за първи път се появи Нешка Робева, за да обясни позицията си по конфликтната тема.

Открит остава въпросът какво е бъдещето на българската художествена гимнастика в поредицата от бури. Какво става с момичетата. И със справедливостта.    


Хронологията в резюме

Позицията на Българската федерация по художествена гимнастика:

За пореден път опитите ни за запазване на добрия тон и взаимоотношения, необходими за осигуряване на спокойна атмосфера за подготовка на националните отбори, бяха провокирани от г-жа Нешка Робева. Затова днес ще отговорим единствено и само на отправените нападки в интервюто й от 11.03.2018 год.

Считаме, че единственият отговор на манипулативното изказване на г-жа Робева трябва да бъдат фактите и документите, по които се работи и управлява художествената гимнастика в България.

  • Селекция на Националните отбори се извършва съгласно "Регламент за селекция и определяне на НО 2017-2020" за жени и девойки, ансамбъл и индивидуално по отделно, които могат да бъдат прочетени от всеки заинтересуван на интернет страницата на БФХГ- https://www.fbgr.org /Прилагаме Регламента за НО индивидуално жени и Регламент девойки/.

Състезателките не се "ПОСОЧВАТ" от треньорите, както каза г-жа Нешка Робева в ефира на телевизията. Те се избират от проведените контролни състезания, като последната дума за състава има старши треньорът на съответния национален отбор. Че това е правилният път говорят резултатите на българските гимнастички на Международния турнир в Норвегия /прилагаме копие от протокола - 1,2,7,8 и 9 м./, квалификацията за Младежките олимпийски игри в Москва 2018 год. /копие от протокола - 7 и 12 м./ и участието на жените ни на Гран при в Москва и МТ в Рига. От предоставените протоколи е видно, че неизбраната в НО гимнастичка на г-жа Нешка Робева и състезаваща се за Македония е съответно на 11 и 30/20м., при участие на състезателки само от Европа.

  • Във връзка с изказаната неистина от г-жа Робева, че не е получила отговор на изпратените до БФХГ писма, прилагаме писмата и отговорите на федерацията.
  • Относно въпроса какво означава "съвременна художествена гимнастика" препоръчваме:

    - Да се гледа класирането на българските гимнастички и сътезателката на Н.Робева при участието им в Норвегия и Москва.

    - Да се прочете Съдийския правилник на Международната федерация по художествена гимнастика.

    Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към БФХГ в точно избрано от нея време,а именно преди важно за националните ни състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите.

    Искрено се надяваме, че това ще е последния опит на г-жа Нешка Робева да дискредитира работата на БФХГ и последен опит да наруши творческата и успешна екипна работа в националните ни отбори. (...)
    Целият текст

Коментарите на Нешка Робева:

Честно казано трудно разбирам какво искате да кажете. За първи път влизам в Официалната страница на БФХГ, защото първо се страхувам да не бъда заклеймена като Пенка и "спамирана" во век и веков. Второ, защото имам достатъчно фотографии на една от ученичките ми от времето, когато бях любим учител и кума, които определено предпочитам пред... И трето, защото, ако търся специализирана информация, която касае работата ни като клуб по художествена гимнастика, която обикновено липсва на страницата на БФХГ, влизам във Форума на приятелите или просто им звъня по телефона. (...)

Моля, не ме заличавайте, редовно си плащаме членския внос и имам право да публикувам тук. Не желая да преча и не преча на никого. Прекрасни деца, няколко прекрасни треньори и специалисти. Искрено вярвам и желая успеха им... Но, моля по същество. Чакам да бъде публикувана кореспонденцията ни в пълния й вид; писмата въпроси по случая Нанси Иванова и вашите отговори. Точен и ясен регламент за подбор на състезатели. Регламент, доколкото ми е ясно, значи правила, т. е закон. (...)

Настоявам за публичност на писмата /кореспонденция/, които Вие явно не различавате като съдържание на думите от отговори... Колеги, помнете, че тази страница принадлежи на сдружение с идеална цел и вие нямате право да я цензурирате. Не аз ви обвиних в манипулация и лъжи, така че, на първо време настоявам да бъде публикувана цялата кореспонденция. Ако случайно сте изтрили писмата, с които ме заплашвате, веднага ще ви ги предоставя, но вие сте длъжни и аз настоявам да ги публикувате. Вие и никой друг. Моля. По-нататък аз ще публикувам и никакви инсинуации, че искам злото или провала на отбора, няма да ме спрат. Защото да използваш отбора за собствени политически изяви, влачейки го в предолимпийска година по митинги за защита на кучетата или използвайки го в рекламни клипове, разкарвайки ги между масите на парвенюшки коктейли по трика с кошнички в ръце, да просят пари за бедната федерация, която плаща за какво ли не, е много по-вредно. Обещавам ви да пиша и публикувам на вашата страница. Ще задавам въпроси, на които сте длъжни да отговаряте, защото за разлика от вас, аз не заплашвам. Нищо не искам и нищо не печеля, от никого не завися и никога няма да си плюя в лицето нито за 5 лв., нито за 5 милиона. Не чакам отговора ви на незададени въпроси, вече го получихме. Но чакам публикуване на кореспонденцията и ОТГОВОР на отдавна и постоянно задавани въпроси. Какви са правилата за определяне на състави и изваждане на състезатели от тях? Публикувайте ги. Също и критериите за избор или отстраняване на треньори. Защото другия път ще питам и за тях. Освен ако не се извините. Този път няма да забравя или подмина, вече не сте деца, но носите отговорност пред деца. Впрочем трябва да се извините и на Рейчъл, защото по вашата логика, ако сгреши на Световната купа, вие ще бъдете виновни и то много. И то умишлено. Или тя не е дете, или с нея може всякак. А вместо да публикувате цифри, публикувайте всичко, тези, които питате какви са и наричате подигравателно Пенки, ще видят и преценят. (...)


Бунтът на феновете:

Janet Koseva
Аз съм обикновен човек и нищо човешко не ми е чуждо, в това число и страстите. Страстен фен съм на един спорт - художествената гимнастика, която за добро или лошо кипи от страсти. Такива имаше и през изминалия уикенд. Поводът - всеизвестната война Нешка Робева - Илиана Раева, която най-неочаквано избухна с нова сила. Това се случва всеки път, в който някоя телевизия си позволи да покани г-жа Робева и даде трибуна за нейната гледна точка. Колкото и смирено да се държи, колкото и меко да казва едни всеизвестни истини - винаги пламва пожар, понеже борбата за влиянието в обществото не е спирала. Ама изобщо.

В цялата тая нелепа драма има обаче и едни хора, представляващи трета страна - феновете на художествената гимнастика. Те, за разлика от двете госпожи, нямат много поле за изява, доколкото никоя медия не ги кани да си кажат мнението. Вчера в един от коментарите под своята публикация г-жа Раева назидателно и с обичайния си менторски тон казва на една дама и "моля да не ме НАДписвате". Скромно искам да съобщя, че ние, една немалка група фенове, можем и ще я надпишем, и ще я надговорим даже, защото това е нещо, в което "феноменалната" Илиана Раева никак не е добра.
И още нещо ни съобщава от страницата на федерацията: "Няма никога да я оставя да си лъже, все едно държавата й е частна фирма".
Аз съм данъкоплатец в българската държава и намирам за свое право да се интересувам от публичната собственост, каквато според мен е БФХГ. В този смисъл не виждам причина да оставя г-жа Раева да се разпорежда с нея, като че ли й е частна фирма. (...)
Бяхме публично порицани от госпожата и наречени "някакви Пенки", което вече е нарицателно за всеки, който не харесва начина на управление в този спорт, обвинявани, че не разбираме Правилника (не случайно го написвам с голямо П) и всякакви неща от този род, които и не са работа на обикновения фен.

Какво щях да направя, ако моето дете се занимаваше с художествена гимнастика? Спорт, в който реално няма правила, освен ако не си от "правилния" клуб. Спорт, в който селекцията за НО се прави по едни документи, после се изменя чрез други документи и така до безкрай. Веднъж като попаднеш в драфта и край - не е необходимо да правиш каквото и да било, гарантиран си до последно. Така например има национални състезателки-жени, които за две години са били на 4 състезания и са спечелили две-три осми или десети места и това се отчита като голям успех. А младото попълнение (посочените за наследнички, преминали от девическия национален отбор във възраст жени) на треторазряден турнир в Будапеща се класира на 22 място в многобой. Голям успех. Срам и позор! Но така е, когато вместо да работиш, да се развиваш, се занимаваш със световната конспирация и с това да отговаряш на всяка Пенка, дръзнала да ти противоречи.

Така е, когато няма ясни правила. И да не се окажем в един момент в един огромен балон, който е на път да се спука. Понеже е много лесно да "накажем" с безразличие, но ще пострадат децата, а и спортът. Българските гимнастички не го заслужават, българските треньори не го заслужават, българската публика още по-малко.

Nikolova Maya
Браво оляхте се! После да не се чудите защо момичетата ще излязат пред празна зала. Защото тя ще е празна. Това е позор за федерацията!
Това е позор за федерацията! Гледах интервюто и прочетох поста, не вярвах, че ще паднете толкова ниско да нападате дете. Опорочихте всичко и с поста си наистина отвратихте хората. Това е толкова долно. Нали щяхте да се защитите с факти и документи. Къде са документите. Изваждате резултати от състезания, направени след селекцията за НО. Обвинявате, че се вадят думи от контекста. Вие не правите ли същото? Жалки сте. За идиоти ли ни мислите, че ни обиждате по този начин с този пост? За кои се мислите вие, за богове? Част от финансирането ви идва от нашите данъци. Нашите! Държа на публично извинение към всички нас дето ви храним, към детето и родителите му. Не само ударихте дъното, но и го заорахте. Не ви е срам, смирете се и си понесете отговорността.