Обилните валежи през тази сутрин причиниха наводнения в град Мизия, област Враца.
Дъждът е наводнил улици и приземни етажи на къщите, изцяло са унищожени пътните настилки на две централни улици. Аварийните екипи вече помагат на хората и се отзовават на сигналите. Техниката, с която се работи е на Община Мизия и на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.

В града е обявено бедствено положение, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски.

Няма бедстващи хора. В момента се чистят наносите от кал, изпомпват се шахти и дворове и други.

Наводнението в Мизия заличи правото на глас на десетки

Наводнението в Мизия заличи правото на глас на десетки

Хората не съществуват в избирателните списъци

Временно е спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на "ВиК" отстраняват авариите.

Областният управител Малина Николова е разпоредил на "Напоителни системи" да направят проверка на състоянието на язовирите в община Борован и община Хайредин и да дадат указания на кметовете на двете общини за контролираното изпускане на водите от тях.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на АПИ и пътноподдържаща фирма също се включиха да помагат в района за по-бързо справяне с тежката обстановка след интензивните дъждове през нощта, които продължават и в момента.

АПИ ще съдейства на Мизия за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, които са отнесени от проливните дъждове, за да може общината по-бързо да се справи и преодолее пораженията.

Наводнения и в Криводолско

Наводнения и в Криводолско

Само след час дъжд улиците в селото заприличали на реки

Поройните дъждове в Оряхово и Кнежа са причината за наводнението в Мизия, като точка на водосбора на образувалите се скатни води. Река Скът не е приливала, като нивото на реката е доста под критичното.

Заради валежите по пътя Мизия - Оряхово имаше свлечена земна маса, която затруднява движението. Към 12 часа второкласните републикански пътища II-11 и II-15 Мизия - Оряхово са почистени от калта и наносите и движението на леките коли се пропуска от "Пътна полиция".

По-рано днес от АПИ съобщи и че пътят между Враца и Оряхово, в отсечката Мизия - Оряхово, е наводнен. Движението по пътя е ограничено временно за тирове над 12 тона. Камионите изчакват на място.
Очаква се в следобедните часове да бъде възстановено движението на камионите над 12 тона по път II-15 в участъка между Крушовица и Оряхово.

Наводни се пътят Враца - Оряхово
Обновена

Наводни се пътят Враца - Оряхово

Всички тирове над 12 т изчакват на място

Служители на Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Враца, под ръководството на старши комисар Николай Димитров отводняват пострадалите частни домове и имоти.

Екипите на всички служби работят за възстановяване на нормалното състояние в Мизия под координацията и контрола на областния управител.

Припомняме, за днес синоптиците отново предвидиха валежи. Обявен е жълт код за проливни валежи в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище и Русе. Очакваните валежи са до 30 литра на квадратен метър.

Валежите продължават, жълт код в 8 области за вторник

Валежите продължават, жълт код в 8 области за вторник

Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора и Търговище