Цените на българските череши остават необичайно високи тази пролет, като килограм от плода се продава между 16 и 20 лв. на софийските пазари в кварталите Красно село, Иван Вазов и Борово. Причината е почти напълно провалена реколта, съобщи Цонка Тодорова, зам.-директор на общинското предприятие "Пазари Юг".
По думите ѝ, температури до минус 6 градуса през април са унищожили ранните сортове в района на Кюстендил на 100%, а при късните се очакват само символични количества на отделни места. "Поради това пазарът изпитва сериозен недостиг, който вдигна цените близо четирикратно спрямо миналата година, когато килограм череши се търгуваше между 3 и 5 лева", обясни Тодорова.
Допълнително напрежение върху пазара оказва и наближаването на Черешова Задушница, която тази година се пада на 7 юни. Традиционно, в седмицата преди възпоменателния ден търсенето на череши значително нараства, тъй като плодът има символично значение в почитането на покойниците.
На фона на вътрешния недостиг, търговци предлагат вносни череши от Гърция, Турция и Испания, но техните цени също са високи. В Гърция плодът се продава между 7 и 16 евро за килограм, а в Сърбия — до 25 лева, съобщават производители от пазар "Красно село".
Според тях, проблем с черешовата реколта има в почти цяла Европа, като особено тежко е положението на Балканите, където лошите климатични условия тази пролет са ударили най-силно насажденията.
Очакванията са цените да останат високи и в следващите седмици, особено ако не се потвърдят прогнозите за по-добра реколта от по-късни сортове в други региони на страната.
ivaylo-mladenov
на 04.06.2025 в 10:46:21 #1Еми много европейско