Чешмите в столичния кв. Горна баня отново са достъпни за хората. Десетки столичани пълнят бутилки от по 10 литра с минерална вода, установи проверка на място на News.bg.

Припомняме, че вчера от организацията „Инициативен комитет-Горна Баня“ алармираха, че достъпът на гражданите до чешмите за минерална вода в кв. Горна баня е спрян без предупреждение, оградени са с ленти и са поставени табели за профилактика.

Репортер на News.bg видя, че днес ленти има, но те не са около чешмите, а от другата страна на банята, която е във видимо недобро състояние.

От чешмите в Горна баня си пълнят вода не само местни жители, а и такива, които идват от други райони на столицата – „Младост, „Овча купел“, „Левски“.

Част от хората са обезпокоени за какви цели се пълни водата.

„Някои идват за бутилка-две, а други за индустриални количества“, сподели възрастна жена. Според нея не всички пълнят вода за лична употреба, а използват течащата безплатна вода за търговска цел.

Затова жената предлага да се въведе такса - примерно 0,10 лв. за литър и със средствата общината да ремонтира банята.

По думите ѝ, на българина, бръкнеш ли му в джоба, тогава му идва съзнанието.

Това според нея донякъде ще реши и проблема с опашките. „Над час ми се е налагало да чакам“, жалва се тя.

Според друга жена вечер не се струпват хора. Чакането за безплатната вода е в празничните дни, когато хората почиват. Притеснение относно последващото приложение на водата изрази и друга жена, дошла днес да си налее вода. Валентина Пенева от кв. „Младост“ разказа, че днес видяла да се пълнят туби от по 50 литра, които били мръсни отвън. „Пишеше детергент на едната“, посочи Пенева.